teherbe esési problémák

Miért nem tudok teherbe esni

A gyermekvállalás gondolata sok pár életében egy örömteli és izgalmas pillanat. Azonban sok pár szembesül azzal a nehézséggel, hogy nem sikerül teherbe esniük, annak ellenére, hogy rendszeresen próbálkoznak. Azoknak, akik hosszú ideje próbálkoznak, természetes, hogy felmerül bennük a kérdés: „Miért nem tudok teherbe esni?”. Ebben a cikkben bemutatjuk a leggyakoribb okokat és néhány tanácsot is adunk azoknak, akik ebben a helyzetben találják magukat.

1. Biológiai tényezők

 • Menstruációs ciklus zavarok: A rendszertelen vagy hiányzó menstruációs ciklusok megnehezíthetik a teherbe esést, mivel ez azt jelenti, hogy az ovuláció is rendszertelen lehet.
 • Endometriózis: Az endometriózis egy állapot, amikor a méh belső nyálkahártyája a méhen kívül növekszik. Ez nemcsak fájdalmat okozhat, hanem a teherbe esési esélyeket is csökkentheti.
 • Pcos (policisztás ovárium szindróma): A PCOS egy hormonális rendellenesség, ami ovulációs problémákhoz vezethet.

2. Életmódbeli tényezők

 • Súlyproblémák: A túlsúly vagy az alulsúly is befolyásolhatja a menstruációs ciklust és az ovulációt.
 • Dohányzás és alkohol: Ezeknek az anyagoknak káros hatása lehet a termékenységre, mind a férfiaknál, mind a nőknél.
 • Stressz: A túlzott stressz befolyásolhatja a hormonokat és így a teherbe esés esélyeit is.

3. Férfiaknál jelentkező okok

A teherbe esés nemcsak a nőkön múlik. A férfiaknál is számos tényező befolyásolhatja a termékenységet:

 • Sperma minősége és mennyisége: Ha a sperma minősége vagy mennyisége nem megfelelő, ez nehezítheti a megtermékenyítést.
 • Anatómiai problémák: Bizonyos anatómiai problémák, mint a herék helyzete, befolyásolhatják a sperma termelését vagy kijutását.
 • Életmódbeli tényezők: Az életmódbeli tényezők, mint a dohányzás, az alkohol vagy a drogok, károsíthatják a spermát.

Tanácsok a teherbe esés elősegítésére

 1. Keressen fel egy szakembert: Ha egy éven belül rendszeres próbálkozás ellenére sem sikerül teherbe esni, érdemes felkeresni egy orvost vagy termékenységi szakembert.
 2. Vezessen ovulációs naplót: Az ovuláció időszakának megismerése segíthet a megfelelő időpontban történő próbálkozásban.
 3. Életmódbeli változások: Az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és a stressz csökkentése mind hozzájárulhat a termékenység növeléséhez.

 

Összefoglalva, a teherbe esés sok tényezőtől függhet, és sok pár számára ez kihívást jelent. Ha aggódik a termékenysége miatt, fontos, hogy keressen fel egy szakembert, és próbáljon minél egészségesebb életmódot élni.