Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

A tökéletes időzítés

Miután megfigyelted a ciklusodat, és nagyjából be tudod határolni az ovuláció időpontját, már csak a tökéletes időzítésre kell koncentrálnotok. Ezt elég nehéz eltalálni. Még ha a megfelelő időpontban szeretkeztek is, a statisztikák szerint csak 20-30 % eséllyel jön létre a terhesség, ezért türelmesnek kell lennetek.
 
Az IDŐPONT
 
A ciklusunk során sajnos mindössze néhány nap számít termékenynek, mert a tüszőből kiszabadult petesejt átlagos élettartama mindössze 24 óra. Ezzel ellentétben a spermiumok akár 5 (!) napon keresztül is életben tudnak maradni a női testben – természetesen megfelelő körülmények között.

 
Tekintetbe véve, micsoda akadálypályán kell átküzdeniük magukat a spermiumoknak, és ez mennyi időt követel tőlük, az általános álláspont szerint az időzítés akkor tökéletes, ha a szeretkezés az ovuláció előtt 72 órával, illetve utána 24 órán belül történik.
 
Az okok
 
A petesejt kiszabadul a tüszőből, és belép a petevezetékbe, amelyben átlagosan 1,2 mm-t halad előre percenként. A spermiummal történő randevú helyszíne a petevezeték. Ideális esetben a spermiumoknak a méh felé vándorolva itt kell utolérniük szívük „hölgyét” a megtermékenyüléshez. 
 
A spermiumok gyorsabbak, 2-3 mm-t haladnak előre percenként. Egy átlagos női testben tehát kb. 1 óra kell ahhoz, hogy megtegyék az utat a petesejthez. De… A csapatnak sokat kell küzdenie, hogy bérjen a célba. Nem elég, hogy át kell verekedniük magukat a savas hüvelyen, amely nagy részüket elpusztítja, utána meg kell találniuk a női test labirintusában a megfelelő útvonalat – eközben ismét sokan elvesznek – majd árral szemben haladva el kell úszniuk a petesejthez. Mondanom sem kell, maroknyi kis fickónak sikerül csak mindezen sikeresen keresztül verekednie magát.
 
Ezután még meg kell várni, hogy mit dönt a NŐ. A petesejt megvizsgálja maga körül a csapatot, és kiválasztja a neki tetsző spermiumot, „akit” beenged magába, és megtörténik a megtermékenyítés. Mindehhez hozzá kell tenni a korábban már fent leírt tényt: a tüszőrepedéstől számítva a petesejt mindössze kb. 24 órán át életképes, tehát ha ezalatt a fenti love story nem megy végbe a petesejt és egy alkalmas spermium között, akkor a petesejt elhal, és nem jön létre a megtermékenyülés.
 
Ezért van, hogy nem is olyan könnyű teherbe esni, annak ellenére, hogy van, aki már akkor terhes lesz, ha csak ránéznek. Lehet tehát, hogy mindeddig azért nem érkezett a babóca, mert nem a megfelelő időpontban szeretkeztetek, de az is lehet, hogy minden jó időben történt, csak a kis fickók csapatát felemésztette a küzdelem. Számos ok felmerülhet, ezért SOHA ne forduljon meg a fejedben, hogy önmagadat hibáztasd, és kudarcként éld meg a menstruáció bekövetkezését.
 
Egyéb lehetséges problémák
 
Az is előfordulhat, hogy létrejött a petesejt és a spermium egyesülése, de a beágyazódás körül vannak gondok. A megtermékenyített petesejt kb. 5 napot vándorol a testünkben, amíg megérkezik a méhbe, ahol kb. 3-4 nap múlva megkezdi a beágyazódást, amely a 11. nap körül befejeződik.

A beágyazódásnak megvannak a maga előfeltételei. Egyrészt a megtermékenyített petesejtnek meg kell érkeznie a méhbe. Az érkezés időpontja sem mindegy. A zigótának (leendő kisbabánk ronda orvosi neve) akkor kell odaérnie, amikor már ún. blastocistává fejlődött, egyébként nem elég érett ahhoz, hogy beágyazódjon.
 
Szintén problémát okozhat, ha a méhfal nem megfelelő minőségű a megtapadáshoz. Azt, hogy neked esetleg vannak-e ilyen jellegű problémáid, a ciklusod megfigyelésével, hormon szint méréssel, ultrahang- illetve egyéb jellegű orvosi vizsgálatokkal tudja a nőgyógyászod megállapítani.
 
Segítségeink
 
Ahogy a különböző menüpontokban már láthattad, a tökéletes időpont megválasztására rengeteg segítségünk van, és mindehhez csak önmagunk megfigyelése szükséges.
 
Ovulációs teszt használata esetén az időpont akkor megfelelő, amikor a teszted pozitív eredményt mutat. A megfigyeléseidre alapozva mindenképpen érdemes szeretkezni akkor, amikor tojásfehérjeszerű méhnyákot tapasztalsz, a testhőmérsékleted leesik egy-két fokot, a méhszáj pedig nehezen elérhető, és puha szájacskát formáz. (Bővebb információkat a kapcsolódó cikkekben találsz: Ovulációs teszt, Hőmérőzés, Tapintsd ki az ovulációt.)
 
Milyen gyakran szeretkezzünk?
 
Elsősorban amikor jól esik.   Hiszen ez a szeretkezés legfőbb célja, nem? A mechanikus gyerekcsinálást továbbra is a lehető legrosszabb dolognak tartom, mert tönkreteheti a párkapcsolatot, főleg akkor amikor még egy nem is olyan könnyű 9 hónap áll előttetek, ami adott esetben azzal is járhat, hogy egyáltalán nem tudtok szexuális életet élni. A természet gondoskodik arról, hogy sokasodjunk, ezért ha ellazulsz, és a párodra koncentrálsz, a szervezetetek úgyis jelezni fogja a számotokra, hogy itt az idő egy jó kis szeretkezésre. Nyilván a munkahelyi stressz, stb. között nem könnyű ezeket a jeleket észrevenni, de próbáljátok kitépni magatokat a napi rutinból, és koncentráljatok jobban egymásra, és a saját igényeitekre.
 
Ha a szigorú tényekre vagy kíváncsi, akkor annyit fontos tudni, hogy a spermiumok kb. 72 órán át „érnek”. Ha tehát megfelelő minőségű és mennyiségű spermiumot szeretnétek, akkor érdemes lehet időnként egy kicsit visszafogni magatokat.  A túl gyakori ejakulációval csökkenhet a spermaszám és a nemzőképesség. Emiatt van, hogy pl. a leendő apa kivizsgálásakor előtte 3 napig nem javasolt szeretkezni, hogy a vizsgálatot a lehető legjobb minőségű „anyag” alapján végezzék.
 
Zárszó
 
Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a megfelelő körülményeket teremtsük meg a fogantatás és a leendő kisbabánk számára, de tudomásul kell venni, hogy a baba akkor jön, amikor szeretne. Lehet, hogy úgy tűnik, hogy rengeteg időt elpazaroltál már várakozással, de kérlek, biztasd magad azzal, hogy mindennek megvan a maga oka. Ha nem érkezik a kisbabátok, annak olyan okai vannak, amelyet most nem tudsz felmérni, de lehet, hogy a későbbiekben – a terhességed hónapjai alatt – rájössz arra, hogy mégis minden a megfelelő időpontban történt. Kitartás!
 
Addig is javaslom, hogy nézd át a Lelki akadályok, illetve a Gólyacsalogató tippek menüpontokban található anyagokat, hátha találsz bennük hasznos információt, amely segíthet.
 

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával és / vagy apukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is