Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Tapintsd ki az ovulációt!

Ez a téma elképzelhető, hogy ellenérzést vált majd ki benned ("brrr, dehogy nyúlik én be ODA"), de ennek ellenére javaslom, hogy olvasd végig, mert alkalmazása esetén nagyszerű eszköz lesz a kezedben a "tökéletes időzítéshez".

Cervix-váladék

A méhnyákod – vagy cervix-váladék – folyamatosan termelődik a ciklusod folyamán, és minősége, illetve mennyisége a hormonműködés következtében folyamatosan változik. A ciklus egyes szakaszait – beleértve az ovulációd közeledtét, illetve akár magát az ovulációt is – kiválóan be lehet azonosítani a méhnyákod állagának folyamatos figyelésével.
 
Oké, ez valóban azzal jár, hogy bizony, hozzá kell jutni a vizsgálandó anyaghoz, de hidd el, ez a kis kellemetlenség (ha annak éled meg), semmi ahhoz képest, mint pl. a petevezeték átjárhatósági vizsgálat. Nem fájdalmas, és nem is árt, ráadásul önmagad végzed el a fürdőszoba magányában, sokkal jobban megismerve a saját testedet.
 
Hogyan változik a méhnyák?
 
A ciklusod folyamán a méhnyákod az ovulációhoz közeledve egyre síkosabbá, bőségesebbé, és áttetszőbbé válik. Ennek az az oka, hogy a természet igyekszik megkönnyíteni az utazást a spermiumok számára. Az úgynevezett nyákdugó, amely a terméketlen időszakodban a méhszájad bejáratát védi, az ovulációhoz közeledve az ösztrogén hormon hatására egyre folyékonyabbá, és átlátszóbbá válik.
 
Az ovulációkor a méhnyákod már teljesen olyan, mint a tojásfehérje, így a spermiumok könnyedén áthatolhatnak rajta. Ha mintát veszel belőle, és két ujjad közé fogod, majd a két ujjadat távolítod egymástól, akkor az ujjak között hosszú fonál képződik a méhnyákból. Ez a módszer a hőmérsékleti adatokkal kiegészítve egész jó támpontot nyújthat az együttlétek időzítéséhez.

Vigyázz, kész, rajt?
                                      
Ahogy már fent is írtam, az ovulációhoz közeledve a méhnyák állaga tojásfehérje-szerűvé változik. De honnan tudhatod, hogy mikor van az alkalmas időpont? Egyrészt figyeld a hőmérsékleti adataidat. Ahogy már a testhőmérséklet-méréssel kapcsolatos részben olvashattad, a testhőmérsékleted az ovulációhoz közeledve nagy valószínűséggel kicsit leesik. Ugyanakkor a méhnyák mennyisége nagy mértékben megnő, és csúszós érzéssel jár együtt. Némelyeknek ilyenkor olyan nagy mennyiségű méhnyák is termelődhet, hogy a hirtelen nedvesség érzet hatására úgy érzik, mintha kicsit bepisiltek volna, de természetesen nem erről van szó.

Általában a méhnyák tojásfehérje-szerűvé válása 4-5 napig tart, de van akinél tovább is. (Nálam általában 5 nap volt a jellemző.) Szintén van, akinél ez a tojásfehérje-állapot sosem áll elő, de a nyák mennyisége ezeknél a nőknél is megnő. Az időzítés elvileg azon a napon a legtökéletesebb, amikor a méhnyák mennyisége és minősége a legjobb a megfigyeléseid szerint: azaz nagy mennyiségű, tojásfehérje-szerű váladékot tapasztalsz. A fogantatás még az ezt követő napon is bekövetkezhet, figyelembe véve a petesejt és a spermiumok élettartamát, illetve mozgékonyságát.

A tüszőrepedést követően a nyák mennyisége csökken, majd áttetszőből fehéres színűvé és krémes állagúvá válik. Ilyenkor a nyákdugó már nem átjárható a spermiumok számára.

Ovuláció után

Az ovulációdat követően 3 nappal a méhnyák mennyisége nagy mértékben lecsökken, és krémes állagúvá válik. A várható menstruációd előtt a nyák mennyisége 1-2 napig ismét áttetszővé válhat. Ennek az az oka, hogy a méhnyálkahártyából a leválása előtt folyadék távozik, tehát nem összekeverendő a termékenység jelével.

Milyen a méhszáj?

A méhnyákod és a méhszájad egyidejű vizsgálata szintén segítséget nyújthat a teherbeeséshez a számodra. Sajnos a méhszáj állapotainak felismerése már nem olyan könnyű, de előbb-utóbb meg tudod különböztetni egymástól a különböző fázisokat. Ahhoz, hogy ezt el tudd végezni, fel kell nyúlnod a hüvelyedben a méhszájig, és ki kell tapogatnod a méhszáj formáját. A vizsgálatot lehetőség szerint este végezd el.

A ciklusod kezdetén azt fogod tapasztalni, hogy könnyen eléred a méhszájat, amely zárt, és kemény, érzésre olyan, mintha egy orrot tapogatnál. A ciklus változása során az ovulációhoz közeledve a méhszáj egyre feljebb emelkedik, és egyre puhább lesz. Az ovuláció előtt tapintásra olyan érzés lesz, mintha egy szájat tapogatnál, és már sokkal nehezebben fogod elérni, mint a ciklus elején.

Az ovulációt követően a méhszáj ismét megkeményedik, majd visszazárul, és leszáll.

Hátrányok

Sajnos a méhnyákot könnyen össze lehet téveszteni a spermával, ezért szeretkezés után 24 órával óvatosan vizsgálódj, nehogy téves eredményekre juss. A megfigyeléseidet ne alapozd izgalmi állapotban vizsgált méhnyákra, mert annak a mennyisége és minősége nem mérvadó a termékenységre vonatkozó megfigyelések szempontjából.  Én azt javaslom, hogy minden este/reggel (amikor szoktál) zuhanyzás/fürdés előtt tiszta kézzel végezd el a vizsgálatot.
 
Betegség esetén
 
A nyák állagát a különböző gombás és egyéb hüvelyi fertőzések is befolyásolhatják. Ilyenkor az eredmény nem értékelhető. Fontos, hogy ha a hüvelyváladékod nem átlátszó, fehér vagy halványsárga, és esetleg még szagos is, azonnal fordulj orvoshoz a további problémák megelőzése érdekében.

Ha kizártnak tartod, hogy megpróbáld a fenti módszerek segítségével megállapítani az ovulációd időpontját, akkor választhatsz egy másfajta megoldást is, az ovulációs tesztet. Erről bővebben az Ovulációs teszt című cikkben olvashatsz.
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor, meddőségi konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával:

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is