Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Ovulációs teszt

Megmondom őszintén, az ovulációs teszt nem a kedvencem, mert nekem sosem mutatott értelmezhető eredményt. Ettől függetlenül nyilván rengeteg nő van, aki erre támaszkodva könnyedén be tudja határolni az ovuláció időpontját.

Mivel a tüszőből kiszabadult petesejt átlagos élettartama mindössze 24 óra, ezért minden lehetőséget meg kell ragadnod az ovuláció időpontjának megállapítására, tehát javaslom, hogy ha a pénztárcád engedi, próbáld ki Te is az ovulációs tesztet. Remélhetőleg Neked beválik.

Hogy néz ki az ovulációs teszt?

Az ovulációs teszt nagyon hasonlít a terhességi teszthez, nemcsak a külsejét tekintve, hanem a használatát illetően is. Egy tesztkazetta, amelyre vizeletet cseppentve támpontot kaphatsz az ovulációd időpontjának behatárolásához.
 
Elvileg kapható tesztcsíkos változatban is, nekem mindig csak a kazettás verzióhoz sikerült hozzájutnom. Általában 5 db tesztcsíkot vagy kazettát tartalmaz, ami többnyire elég egy cikluson belüli teszteléshez.
 
A teszten – szintén a terhességi teszthez hasonlóan – van egy kontrollcsík, illetve egy tesztcsík, amelynek a megjelenésétől függ a teszt a pozitív vagy negatív volta.
 
Hol kapható?
 
Ovulációs teszthez a patikákban tudsz hozzájutni. A terhességi teszttel ellentétben ovulációs tesztet általában nem tartanak raktáron mert kicsi rá a kereslet, de kérésre 2-3 napon belül beszerzik. Az ára borsosabb, mint egy terhességi teszté, az ovu-tesztek általában 1.500-5.000 Ft közötti árkategóriában mozognak.
 
Mikor teszteljek?
 
Azoknál, akik még nem határolták be testhőmérsékleti görbe, illetve méhnyák vizsgálat alkalmazásával az ovulációjuk havonta várható időpontját, a ciklusuk viszont 28 nap körüli, a teszt használatát „tankönyv szerint” érdemes végezni, azaz a ciklus 12. napja körül kell elkezdeni a tesztelést. Amikor a teszt pozitív, akció indul!
 
Ha nagyjából tudod, hogy az ovulációd mikorra várható, előtte 2 nappal kezd el a tesztelést.
 
Ha a ciklusod nem 28 napos, és egyelőre fogalmad sincs, hogy általában mikor várható a tüszőrepedés, azt javaslom, hogy a menstruációd első napjának dátumából számolj vissza 14 napot, körülbelül akkor volt (valószínűsíthetően) ovulációd. Nagyjából ennek a napnak a környékére (tehát ahányadik napra esett az előző ciklusban a számításaid szerint az előző tüszőrepedés) időzítsd következő alkalommal a tesztelést.  (Egészen pontosan előtte már 2-3 nappal kezd el a tesztelést.)
 
Ne keseredj el, ha nem vezet eredményre, ismét jelezném, hogy én sosem jártam sikerrel (bár minden hónapban igazolhatóan volt tüszőérésem és ovulációm), mégis babát várok. 
 
Pecsételő vérzés
 
Sok nőnél indul a menstruáció pecsételő vérzéssel, ún. „barnázással”. Ilyenkor a menstruáció első napjának azt a napot tekintsd, amikor a tényleges, az eddigieknél bővebb és erősebb vérzés megjelenik.  (Ugyanakkor tisztában kell lenni vele, hogy a pecsételő vérzés jelenthet hormonális problémákat, amelynek felderítése a nőgyógyászod feladata. Ehhez előreláthatólag laborvizsgálatok elvégzésére lesz szükség.)
 
Hogyan működik?
 
Az ovulációs teszt az LH hormon-szint növekedésre reagálva jelzi a közelgő tüszőrepedésed időpontját. Mivel Te már tisztában vagy a ciklusod pontos működésével, ezért arra is emlékszel, hogy a ciklus során a 14. nap környékén az ösztrogén koncentráció olyan magas értéket ér el a szervezetedben, hogy beindítja az LH hormon termelést, amely kiváltja a tüszőrepedést. Az LH hormon szintje folyamatosan nő, és általában az ovuláció előtt 24-36 órával éri el a csúcspontját, azaz az ún. LH-csúcsot.
 
Előfordulhat, hogy több napon keresztül is tesztelned kell, mire sikerül kimutatnod az LH-csúcsot, azaz pozitív eredmény jelentkezik. Emiatt érdemes a tesztelést mindig a nap ugyanazon órájában elvégezni, általában reggel 10 és este 8 óra között. A teszteléshez nem ajánlott a reggeli vizeleted használata. Tesztelés előtt 2 órával csökkentsd  a folyadék bevitelt.
 
A teszt kiértékeléséhez a teszten lévő kontrollcsíkot használd, ehhez kell viszonyítani - mint a terhességi tesztnél. A második csík megjelenése pozitív eredményt jelezhet. A pozitív eredmény a második csík erősségétől függ, amely az LH hormon aktuális szintjét jelzi.
 
A teszten lévő második csíknak a napról-napra végzett tesztelések során elvileg folyamatosan erősödnie kell, de előfordulhat, hogy ideiglenesen egy kicsit visszahalványul. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy függeszd fel a tesztelést, mert lecsúsztál a megfelelő alkalomról. Lehet, hogy ezúttal csak több folyadékot fogyasztottál az előző napokhoz képest, és ez befolyásolta a teszt eredményét, vagy éppen többször voltál WC-n aznap. Ennek elkerülése érdekében javasolt az, hogy a teszt elvégzése előtt két órával már keveset igyál, és lehetőség szerint kerüld a vizeletürítést.
 
Hogy néz ki egy pozitív teszt?
 
A pozitív teszt eredmény azt jelenti, hogy a szervezetedben 24-48 órán belül bekövetkezik a tüszőrepedés. Pozitívnak tekintendő az eredmény, ha a teszten két csík látható, és a tesztcsík (T) erősebb, vagy hasonló erősségű, mint a kontrollcsík.  Ezen a napon, illetve az ezt követő két napon van elvileg a legnagyobb esélyed arra, hogy teherbe ess.
 
Negatív az eredmény, ha a tesztcsík halványabb, mint a kontrollcsík, vagy meg sem jelenik. Negatív eredmény esetén következő napon folytasd a tesztelést, mert az LH-hormon még nem érte el a csúcspontját. Tipp: tekintve, hogy az LH hormon szintje folyamatosan emelkedik a szervezetedben, ha nagyon halvány tesztcsíkot tapasztalsz, esetleg kihagyhatod a következő napi tesztelést, így megspórolva egy tesztcsíkot, mert akkor valószínűleg még messze vagy az LH csúcstól.
 
Értékelhetetlen az eredmény, ha nem jelenik meg kontrollcsík. (Rossz a teszt.)
 
Ha nincs pozitív eredmény
 
Ha az 5 napos tesztelés során nem tapasztalsz pozitív eredményt, annak több oka is lehet. Elképzelhető, hogy rosszul határoltad be az ovulációd várható időpontját. Ekkor vagy folytatod a tesztelést egy újabb csomaggal, vagy vársz a következő ciklusig, és ott pár nappal eltolod a tesztelés kezdeti időpontját.
 
Nem mindig számíthatsz pozitív eredményre, mert nem minden ciklusban következik be ovuláció. Egy egészséges, 35 év alatti nőnél évente kb. kétszer előfordulhat ilyen ciklus. Ugyanakkor ha kb. 4 cikluson keresztül nem tapasztalsz ovulációra utaló jeleket, az már gyanakvásra – és orvosi kivizsgálásra – adhat alapot.
 
Van, akinél az vezet eredményre, ha naponta kétszer tesztel, mert az LH hormon a nap folyamán hullámszerűen emelkedik. Tehát akinek anyagilag belefér, az megpróbálhat délután és este is egy tesztelést.
 
Kicsi az esélye, de előfordulhat, hogy csak az adott teszt-típussal nincs szerencséd. Ez esetben a következő ciklusban érdemes kipróbálnod egy másik fajtát.

Vagy egyszerűen csak olyan szerencsétlen vagy az ovulációs teszttel mint én:  hiába próbálkozol többször, sosem lesz pozitív az eredmény.

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan segíthet a Hold a teherbeesésben, készítsd el a saját Jónás-naptáradat. Olvasd el az erről szóló cikket, és ellenőrizd, hogy a  Jónás-naptár alapján mikor lenne a legnagyobb az esélyed a megtermékenyülésre: Jónás-naptár - csoda?
 

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával:

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

 

A terméket megvásárolhatod a Babaproject.hu webáruházban. Eléréséhez kattints ide: Babaproject.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is