Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Miért nem tudok teherbe esni?!

„Lehet, hogy üldözési mániám van, de az utcán folyamatosan várandós nők jönnek velem szemben. A facebook-ra lassan utálok belépni, mert ömlenek a barátnők pocakos, vagy épp kisgyermekes fotói. Udvariasságból persze lájkolom őket, de közben megszakad a szívem… Kimaradtam a barátnői körből. Szégyellem, hogy így van, de nem bírom elviselni a boldogságukat. Persze, ezt nekik nem árulom el. Mindig találok kifogást, amiért nem megyek el az épp aktuális baráti összejövetelekre. Minden nap ugyanaz a kérdés motoszkál bennem… Mi lehet a baj velem?! Miért van az, hogy mindenki könnyedén és természetesen teherbe tud esni, én pedig hónapról hónapra csak a csalódást élem meg?” 

Elkeseredett sorok, de nem egyediek. Minden olyan nő, aki már régóta vár a gyermekáldásra, átéli mindezt valamilyen formában. Aki valaha már járt ebben a cipőben, az tudja, hogy az egyik legnehezebb feladat elfogadni az idő múlását. Annál nehezebb, minél kevésbé jelent a várakozás tétlenséget. Mert a nők többsége ilyenkor cselekedni kezd… 

Első körben jön az internetes információkeresés. Meddőség. Mit jelent, milyen okai lehetnek? Aztán a különböző, fogantatást segítő módszerek felfedezése és kipróbálása: hőmérőzés, cickafark tea, ovulációs tesztelés, Aviva torna, méhpempő. Jó esetben valamelyik eredményt hoz, és megfogan a várva várt kisbaba. Rosszabb esetben nő az elkeseredés, mert minden egyes kipróbált módszer újabb reménnyel kecsegtet, ezért még nehezebb elviselni azt, hogy ismét nem sikerült. 

Végül az inszemináció és a lombikbébi program. Ezek már sok pénzbe és testet-lelket gyötrő kezelések, beavatkozások garmadájába kerülnek, de még mindig nem jön létre az áhított várandósság. Az egyre növekvő elkeseredéssel párhuzamosan pedig megérkezik a legjobban utált tanács az ismerősöktől, ami sokkal inkább bírálatként hangzik: „Ne görcsölj rá ennyire, biztos az a baj. Ne akard annyira, és akkor majd összejön.”. Mégis hogyan lehet nem akarni gyermeket, ha az embernek évek óta ez a legnagyobb vágya?! 

Sehogy. Ez „agyból” nem megy. Körülbelül ugyanaz, mint amikor a nő azt mondja a férfinak: „Igazán hozhatnál nekem holnap virágot. De ne azért mert kértem! Hanem magadtól!” Lehetetlen, önmagának ellentmondó, megvalósíthatatlan parancs… Ha már mondtad, hogy hozzak magamtól?! Így van ez a rágörcsöléssel is. 

Mégis: egy dolog miatt valóban érdemes odafigyelni az okoskodónak tűnő külvilág visszajelzésére. Ez pedig a hormonrendszer működése. A várakozással együtt járó folyamatos feszültség ugyanis stresszt okoz a szervezetben, amelynek hatása van a női hormonrendszer működésére, és így a fogantatásra is. Vizsgálatokkal igazolták, hogy a női szervezet stressz-szintje összefüggésben van a menstruációs ciklus változásaival, a menstruáció elmaradásával vagy rendszertelenné válásával. 

Hogyan lehetne csökkenteni a stresszt, amit a barátok „rágörcsölésként” definiálnak? Számos stresszcsökkentő módszer létezik a kineziológiától kezdve a meditáción át az autogén tréningig. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy számára melyik módszer az elfogadható. Át kell gondolni például, hogy elviseljük-e, hogy az adott módszer testi érintéssel jár. Ha nem, akkor számunkra nem ajánlott a kineziológia, amely izomtesztelést használ a stressz forrásának a felderítésére. Ugyanígy átgondolandó, hogy képesek vagyunk-e az érzelmeinket egy csoport keretein belül megélni. Amennyiben igen, segítséget jelenthet például a családállítás módszere. Ha viszont nem, akkor érdemes lehet az egyéni pszichoterápiával próbálkozni. 

Azoknak, akik nem szívesen tárják az érzéseiket a külvilág elé, hatékony segítséget jelenthet a Babahívogató Program intimebb légköre is. A módszer keretében azt próbáljuk feltárni, hogy lehet-e a termékenységi problémák hátterében olyan lelki gát, amely hátráltatja a teherbeesést. Kicsit leegyszerűsítve a „mi lehet a baj velem?!” kérdésre keressük lelki szinten a választ. Különösen akkor érdemes ezzel megpróbálkozni, ha az orvosok nem találnak semmilyen testi akadályozó tényezőt. Ugyanakkor azoknak is ajánlott lehet, akiknél van ilyen, hiszen ma már tudjuk, hogy a betegségeink nagy része is lelki okokra vezethető vissza. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a módszer sokat segít abban, hogy a „rágörcsölés” csökkenjen. Sokszor új lendületet kap a párkapcsolat, csökken az elkeseredés, nő az életkedv. A segítő foglalkozású szakemberrel történő négyszemközti beszélgetések keretében olyan dolgokra derül fény, amelyről a nő sosem gondolta volna, hogy tudat alatt ható tényezőként akadályozhatja a teherbeesését. Ilyen akadályozó tényező lehet például, ha egy nő egész életében azt hallotta az édesanyjától, hogy „minden nő magának szül”. Magának szül? Vagyis egyedül kell felnevelnem a gyermekemet?! Ez az anya által belénk táplált hiedelem egy állandó, nem tudatos szorongást generál,  a szorongás pedig gátolja a hormonrendszer működését… Ugyanilyen tudat alatt ható parancsolatként működhet, ha egy anya nagyon fiatalon esett teherbe, ezért folyamatosan azt sulykolja a lányába, hogy neki nem szabad idejekorán teherbe esnie. „Védekezz a terhesség ellen!” Egy ilyen, sokszor hosszú-hosszú éveken át hallott szülői parancsot nagyon nehéz „kikapcsolni”, főleg, ha tudatosan nem is észleljük, hogy működik bennünk. De problémát okozhat a gyermekkorban elszenvedett szülői válás, az egyik szülő alkoholizmusa, az anyával kapcsolatos rossz viszony, a túl drasztikus nevelési módszerek, az egyik szülő távolléte gyermekkorban, a testi és/vagy lelki bántalmazás… és még lehetne sorolni. Ahány nő, annyiféle családi háttér, neveltetés, kisgyermek korból hozott probléma. Mindenkinél más és más lehet az az ok (vagy okok), amelye(ke)t a tudatalattiból tudatközelbe emelve már csökken a termékenységre gyakorolt gátló hatásuk. Természetesen a Babahívogató Programban történő részvétel nemcsak a pár női, hanem a férfi tagja számára is elérhető, és hasznos lehet. A módszer keretein belül segítő jellegű beszélgetések és egyszerű szimbólumtesztek használatával közösen keressük a meddőség mélyén rejlő esetleges lelki okokat, a hatodik alkalommal pedig egységbe foglaljuk a korábbi öt alkalom során előkerült lelki „mozaik-darabokat”, és egy más nézőpontból áttekintve újragondoljuk őket. Így sokszor a „mi lehet a baj velem?!” öngyötrő kérdése értelmet nyer, és mint egy lufi, megkönnyebbülést okozva kiröppen a gondolatainkból, ismét átadva a helyet a nyugodtabb, reményekkel teli babavárásnak. 

A módszerről bővebben ide kattintva olvashatsz: 

Babahívogató Program 

Szeghy Krisztina pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

20/255-62-69

szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
További információ rólam:

www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is