Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

A havi "menetrended" (menstruációs ciklus)

Ha tudatosan tervezel babát, és nem bízod csak a sorsra az események alakulását („ha jön a baba, akkor jön, ha nem akkor nem”), feltétlenül tisztában kell lenned a saját menstruációs ciklusod menetével. Nem árt ha ismered a különböző, a ciklust befolyásoló hormonok működését, illetve a fogamzóképesség nagyon is jól észlelhető jeleit.

 
Nem kell megijedned a sok idegen kifejezéstől, ezeket nem megtanulni kell, pusztán azért fontos elolvasni, hogy megértsd, mikor alkalmas a szervezeted arra, hogy befogadja a megtermékenyített petesejtet. Annak ellenére ugyanis, hogy az év minden napján rettegve figyeljük, nem felejtettük-e el bevenni az aznapi fogamzásgátlót, valójában egy hónapban csak néhány nap alkalmas a megtermékenyülésre.
 
A mi kis csomagunk
 
Petesejtjeink száma véges. Tiniként még kb. százezerrel rendelkezünk, amiből végül körülbelül 400 darabot „használhatunk fel”, mert  ennyi fog majd beérni és alkalmassá válni a megtermékenyülésre. Ezekből csak néhány termékenyül meg, és a megtermékenyült petesejtekből jó esetben kisbaba fejlődik ki.
 
A petesejtjeink idejük  nagy részében tétlenül „üldögélnek”, és várakoznak a petefészkekben található tüszőkben. A havi ciklus során aztán a tüszők érni kezdenek, egy szerencsés petesejt pedig kiszabadul, és elkezdi vándorlását a testünkben, várva a nagy találkozást a maga kis „ostoros királyfiával”.
 
Havi „menetrendünk”
 
A havi ciklus a menstruációd első napjával kezdődik, mindig innentől számold. Nagyjából a ciklus közepe táján történik az ovuláció (a tüszőrepedés), majd a sárgatest kialakulása, majd amennyiben a terhesség nem következik be, akkor az elsorvadása. A folyamat alatt a méhnyálkahártyád előbb felépül, majd leválik. A ciklusnak nem „kötelező” 28 naposnak lennie! Ne ijedj meg, ha a Tiéd nem ilyen, az enyém sem volt az. A menstruációs ciklus átlagos hossza 21-35 nap. Bontsuk szakaszokra a fenti folyamatot, a jobb áttekinthetőség érdekében:
 
1.    Follikuláris szakasz
Ez a szakasz kb. 14 napig tart, a menstruációd első napjával kezdődik, és a tüszőérési fázist érjük alatta. A 14 nap nincs kőbe vésve! Nekem a menstruációs ciklusról vezetett diagrammjaim, az ultrahangos vizsgálatok, illetve az egyéb jelek alapján mindig a ciklus 17. napján volt az ovulációm, SOSEM a 14. napon, mégis teherbe estem. Szerintem ne ess kétségbe, ha Te sem tudod produkálni a 14 napig tartó első fázist. Állítólag az első szakasz hossza egyénenként változó, akár 7-21 nap is lehet, a második szakasz azonban már általában mindenkinél 14 napig tart. 
 
Az első szakaszban tehát a méhnyálkahártya megújul, felépül, és felkészül a megtermékenyült petesejt befogadására. A fő hormonocskánk ebben az időszakban az FSH (tüszőserkentő hormon), amely érésre ösztökéli  petefészekben a tüszőket. Nem feltétlenül csak egy tüsző kezd érni, előfordulhat, hogy 2-3 is növekedésnek indul, de végül általában egy nyeri a „versenyt”. (Ha mégis több vágna neki a világnak, akkor jönnek létre a többpetéjű ikerterhességek.)
 
Az érő tüszőcske tüszőhormonokat, azaz ösztrogéneket bocsát ki, aminek a hatására megvastagszik a méhnyálkahártyád, hogy legyen hová a babának befészkelődnie. Emellett a méhnyak – szintén az ösztrogén hatására – olyan nyákot képez, amely lehetővé teszi az ondósejtek számára, hogy épségben elérjék a petesejtet, és végrehajtsák a „küldetésüket.” (Ez a nyák egyébként a fogamzóképesség egyik nagyon fontos jele, lásd lejjebb.)
 
Mindeközben a hüvely savas-lúgos kémhatása is változik. A ciklus elején a kémhatás egyértelműen lúgos. Az ösztrogén hatására azonban egyre savasabb lesz, hogy ilyen módon is biztosítsa a biztonságos fogantatást, és csökkentse a bakteriális fertőzés kialakulásának lehetőségét. A hüvelyváladék ilyenkor nyálkás, fehéres színű. A fehér színt a hüvely falának sejtjei okozzák, mert azok ebben a szakaszban hámlanak.
 
A 14. nap környékén az ösztrogén koncentráció olyan magas szintet ér el a véredben, hogy beindítja az LH hormon (luteinizáló hormon) termelést, amely kiváltja a tüszőrepedést. Így indul a ciklusod következő szakasza. Ebben a szakaszban észrevehetjük, hogy a hüvelyváladék megváltozott, erősen nyálkássá, áttetszővé vált. Nyúlós és teljesen olyan, mint a tojásfehérje. Ez az anyag biztosítja a „szabad utat” a spermiumoknak a hüvelyben történő utazás során.
 
Nagyon fontos, hogy figyeld a tested ovulációra utaló jelzéseit, hiszen ebből derül ki a számodra, hogy állnak a benned zajló folyamatok, és készen állsz-e a megtermékenyülésre. Egészen apró jelekről van szó, és ezeket csak akkor tudod beazonosítani, ha több cikluson keresztül figyeled magadat, és legalább 3 hónapon keresztül feljegyzed az ezzel kapcsolatos tüneteidet. Észre fogod venni, hogy bizonyos tünetek ciklikusan jelentkeznek.
 
A három legfontosabb dolog véleményem szerint a testhőmérséklet, a hüvelyváladék és a méhszáj figyelése. Ezek elég jó támpontot adnak a fogamzóképesség megállapításához. (A tünetek megfigyeléséről és vezetéséről találsz még bővebb információkat a honlap megfelelő részein.)
 
Ehhez jönnek az egyéb tünetek, amelyek nálam például a következők voltak. Nem csak a hüvelyváladék állaga változott meg az ovuláció környékén, hanem a nyálamé is. Ezt nem tudom kifejezőbben leírni, mint hogy gondolj az Alien című film plakátjára.  Ha kinyitottam a számat, körülbelül hasonlóan néztem ki, nagyjából ugyanolyan nyúlós volt a nyálam.   Aztán: az ovuláció előtt pár nappal apró kiütések jelentek meg a homlokomon, illetve a mellkasomon. (Ugyanezek a kiütések egyébként közvetlenül a menstruáció előtt is megjelentek.) Továbbá én kívülről is éreztem a tüszőérést, az a petefészkem, ahol a tüszőérés történt érintésre érzékenyebb volt, mint a másik oldali. Nem utolsósorban pedig ovuláció környékén általában megnő a nők szexuális étvágya. Ezzel az okos természet jelentős mértékben megkönnyíti a dolgunkat, hiszen csak figyelnünk kell, mikor látjuk kívánatosabbnak a párunkat. Sajnos ennek az érzékelését ronthatja, ha a kapcsolat már csak a „gyerekcsinálásról” szól. Ezért is, és magunk, a jó közérzetünk miatt is fontos, hogy a gyerekcsinálós tevékenységet befejezzük, és a szexet annak tekintsük ami: élvezeti forrásnak, örömadásnak egymás részére.
 
A fenti, általam feljegyzett tünetek nyilván nem mindenkinél jelentkeznek, lehet, hogy Te egész más dolgokat tapasztalsz, mindannyian mások vagyunk. Ezért kell figyelned magadat néhány hónapon keresztül, és feljegyezni a tapasztalataidat, hogy megismerd a szervezeted jelzéseit, és egyértelműen be tudd azonosítani, hol tartasz a ciklusban. Hiszen ha felfedezted a törvényszerűségeket, és tudod mikor VOLT ovulációd, akkor nagy valószínűséggel azt is meg tudod állapítani, hogy mikor LESZ a következő ciklus(ok)ban, és egy jó időzítéssel mindent meg tudtok tenni annak érdekében, hogy megfoganjon a babóca.
 
2.    Ovuláció
A 14. ciklusnap körül (tehát nem feltétlenül pont akkor!) bekövetkezik a tüszőrepedés, azaz az ovuláció. Ekkor az érett petesejt kiszabadul a tüszőből és a hasüregen keresztül a petevezetékedbe vándorol, ahol szerencsés esetben találkozik egy ondósejttel, és létrejön a megtermékenyülés. Néhány nő tüszőrepedéskor egy kevés vérzést is érzékelhet, ami normális. Az ovuláció után nem sokkal a hüvelyváladékod állaga megváltozik, már nem olyan nyúlós, inkább folyékony, így már nem kedvez a spermiumok behatolásának.
 
3.    Luteális fázis
A petesejt királyfikereső vándorútja során a petefészekben maradt, megrepedt tüsző (a petesejted korábbi „hálózsákja”) hormontermelő sárgatestté alakul. Az általa termelt hormonocska a progeszteron, aminek jelentős feladata van a ciklus során. A progeszteron hormon teszi alkalmassá a méh nyálkahártyáját a kisbabád befogadására. Mindamellett, hogy a nyálkahártya megváltozik, a glükóz egy tartalékolt formája is beépül bele, amely a baba tápláléka lesz az első hetekben.
 
Ha nem jön létre a terhesség, egy idő után a sárgatest elsorvad, és nem termel tovább hormont, ennek hatására következik be a menstruáció. Jó esetben a sárgatest áldásos tevékenységének ideje alatt a mi kis petesejtünk találkozik a nagy „Ő”-vel. Amennyiben ez valóban megtörténik, a megtermékenyült petesejt beágyazódik, és HCG hormon kezd termelődni a szervezetünkben, ezt tudja kimutatni a későbbiekben a terhességi teszt.
 
4.    Menstruáció
Ha mégsem jött létre a nagy találkozás, akkor a hoppon maradt petesejt felszívódik, a sárgatest pedig „bánatában” elsorvad, és beszünteti a hormontermelést. Mivel így a méhnyálkahártya felé is megszűnik a jelzés, miszerint szükség van rá, így távozni kényszerül, bekövetkezik a menstruáció.
 
A menstruáció során méhnyálkahártya darabok, és vér távozik hüvelyváladékkal együtt a szervezetünkből. Általában az első két napban a legerősebb és a legfájdalmasabb a vérzés, utána csökken az intenzitása. A fájdalmat az oxytocin hormon okozza, amelynek hatására a méhizmok összehúzódnak, és a nyálkahártya darabok leválnak. Ugyanez a hormon jelentkezik egyébként a szülés során is, és generálja a szülési fájdalmakat.

Hogy mi szükséges a fentieken kívül a sikeres gyermekáldáshoz, a következő menüpontban megtudhatod: "A gyermekáldás fontos tényezői"
 

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával és / vagy apukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is