Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

A gyermekáldás fontos tényezői

A várandósság létrejöttéhez három fontos tényezőre van szükség, amelyek mindegyiknek be kell következnie. Ezek szorosan összekapcsolódnak a ciklusod és a hormonjaid működésével.

 
1.    A petesejt és az ondósejt egyesülése. Ha akár a ciklusod működése nem megfelelő, akár a párodnál mutatkoznak problémák, már ebben a szakaszban elakadhattok. Emiatt rendkívül fontos a családtervezés, és az ehhez kapcsolódó vizsgálatok elvégzése, hogy ne kelljen hónapról-hónapra feleslegesen kudarcélményekkel szembesülnötök. A két sejt egyesüléséből létrejön a – ronda orvosi szóval - zigóta, nekünk nőknek: a kisbabánk.
2.    A zigóta sejtosztódással növekedésnek indul, és létrejön – ismét ronda orvosi szóval - a blasztocita.
3.    A kisbabád befészkeli magát a méh falába, ezt hívják az orvosok beágyazódásnak. 
 
Mindhárom, egymás után következő folyamat során előfordulhatnak problémák. Megtörténhet, hogy az 1-es és 2-es szakasz rendben végbemegy, megkezdődik a sejtosztódás is, de a blasztocita nem tud megtapadni a méh falán. Azt, hogy mi az oka annak, hogy a terhesség nem jön létre hosszabb ideje tartó próbálkozás ellenére sem, orvos feladata kivizsgálni.
 
Mindenképpen javasolnám Nektek a Családtervezési intézet meglátogatását már az elején, mert az ott elvégzett vizsgálatok tükrében már tudhatod, hogy a hormonszinted rendben van, a párod fogamzóképessége teljében, tehát másfelé kell keresgélni. Nyilván mindezeknek az ellenkezője is előfordulhat, de a problémák kezelésében az orvosok segítséget tudnak nyújtani, és Te magad is nyugodtan fordulhatsz a különböző természetgyógyász eszközökhöz (lásd az oldal további menüpontjai) az esetleges problémák megoldása érdekében.
 
Petesejt és spermium
 
Méretük egymáshoz viszonyítva:
 
A petesejt viszonylag nagy, állítólag szabad szemmel is látható méretű kis pötty. Bár a spermiumok a petesejteidhez képest elenyésző méretűek, mégis náluk a döntés joga: ők határozzák meg hogy a két sejt egyesülését követően kisfiad vagy kislányod lesz, mert „ők” Y kromoszómát is hordoznak magukban, míg a petesejtjeid csak X kromoszómákat tartalmaznak.
 
További „specialitása” a spermiumoknak, hogy a petesejtekkel ellentétben elhagyják az őket termelő testet, és hosszú vándorútra indulnak. Cél a rájuk váró petesejt megtalálása. A méreteikhez képest az út tényleg nagyon hosszú és fáradtságos. Szegény kis ostorosok pedig csak percenként mindössze 2-3 mm-t tudnak előrehaladni a testedben. (Ez az adat csak kedvező feltételek esetén helytálló.) Az induló seregből kevesen érnek be a célba. A természet azonban besegít kicsit: pont a fentiek miatt a spermiumokból naponta akár több millió is termelődik, míg mi havonta egy érett petesejtet tudunk felmutatni.
 
A spermiumokat az ondónak nevezett fehér sűrű folyadék tartalmazza, ebben úszkálnak. Az ondó mennyisége a szeretkezés során kb. egy kávéskanálnyi, de 150-500 millió spermiumot is tartalmazhat.
 
Az ondó összetétele egy átlagos magömlésnél

Összmennyiség
4ml (1/8 fl.oz)
Epididimydák
kb. 10 % (beleértve 3 %-5% spermiumot)
Prosztataváladék
15% - 30%
Ondóhólyagból
60-70 %
Spermiumok száma
kb. 200 millió
Szín
matt-fehér, sárgás
Állag
nyúlós és ragacsos, 15-30 perc alatt elfolyósodik

  

 

 

 

 

 

Az orgazmus szerepe
 
Nagyon fontos, hogy a szex mindkét fél részére kölcsönös örömszerzést jelentsen, és ne mechanikus „gyerekcsinálást”, mert ezzel jelentős mértékben elő tudjátok segíteni a sikeres fogantatást. Szex közben tehát ne a várva várt gyerekre, hanem csak és kizárólag egymásra koncentráljatok.
 
Miért fontos ennyire az orgazmus? A férfiak orgazmusa nélkül nem jöhet létre a megtermékenyülés, hiszen az orgazmus hozza létre a férfi nemi szervben azokat az izom-összehúzódásokat, amelyek kilövellik az ondót. (Előfordulhat, hogy már az orgazmus előtt is kerül némi ondóváladék a hüvelybe az izgalom hatására, ezért nem biztos védekezési mód az ún. megszakított közösülés.)

Ugyan a nő teherbe eshet orgazmus nélkül is, de az orgazmus hatására bekövetkező méh-összehúzódások olyan vákuum-szerű szívó hatást eredményeznek, amely tulajdonképpen felszippantja a spermiumokat, lecsökkentve ezzel hosszú ideig tartó vándorútjukat.
 
Az egyesülés – a megfelelő időpont
 
Az ovulációt, azaz a tüszőrepedést követően a petesejt azonnal belép a petevezetékbe, és néhány órán belül elég éretté válik a spermiummal történő egyesülésre. 24 óra elteltével viszont elhal. Mindent összevetve tehát az ovulációt követően néhány órán belül le kell zajlania a „nagy eseménynek”. Mintegy 24 óra van a teljes folyamatra ahhoz, hogy vélhetőleg sikeresen létrejöjjön a terhesség. (Mint már fent láthattad, a sikeres fogantatáshoz nem feltétlenül elég a két nemi sejt egyesülése.)
 
Hogyan tudjátok megoldani a megfelelő időzítést? Bár a petesejt 24 órát követően elhal, a spermiumok nagy túlélők, akár 5 napig (!) is életben maradnak megfelelő körülmények esetén a nő testében. Praktikusan tehát az ovulációt megelőző napokban (amelynek várható időpontját a tested jelzései alapján tudod megállapítani) kell az együttléteiteket időzíteni, és még az ovuláció napján is belevághattok a dolgok sűrűjébe, utána azonban már vélhetőleg nem érdemes. (Nem szeretném, ha ezt félreértenéd. MINDIG érdemes egymással foglalkozni, egymásnak örömet okozni. Más kérdés, hogy ha a ciklusnak nem a behatárolt tájékán történik az együttlét, akkor feltehetőleg nem költözik be senki az adott esemény után a pocakodba.)
 
Vigyázz, kész, rajt!
 
A férfi orgazmusát követően az ondó kilövell a méh bejáratához. A sok millió spermasejt egymással versengve megpróbál áthatolni a kapun. Ha a szeretkezés a ciklusod megfelelő időpontjában történik, akkor a kapu – azaz a méhszáj – nyitva áll előttük, sőt, a tojásfehérje állagú méhnyákban könnyebben úszkálnak. Rossz időpontban a méhszájat elzáró méhnyákcsap elvileg áthatolhatatlan állagú, így nincs esély a bejutásra.
 
Nyitott kapu esetén is a több millió kis ostorosnak mindössze kb. 1%-a tud átjutni a nyákcsapon, a többiek elpusztulnak a savas hüvelyben. A győztesek elenyésző része jut el végül a petesejttel történő randevúig, annak ellenére, hogy a méhben már optimális közegben találják magukat. Előfordul ugyanis, hogy a keresgélés során eltévednek, rossz irányba indulnak, stb.
 
Gyümölcsöző egymásra találás
 
Miután néhány spermiumnak mégis sikerült eljutnia a petesejthez, a petesejt kiválasztja a neki tetsző szépfiút, és engedélyezi számára a behatolást a „testébe”. Igen-igen, biológia órán anno még úgy tanultuk, hogy a legerősebb, leggyorsabb spermium jut be. Nos, erről azóta kiderült,  hogy nem igaz. A petesejt a felületi feszültség megváltoztatásával a neki tetsző legénykével egyesül. Tehát ahogy Anyukám mondaná a kapcsolatokról: kislányom, mindig a nő választ, ezt ne felejtsd el. 
A spermium farkacskája leszakad, a teste megduzzad, és egyesül a petesejt magjával, így a nő 23 kromoszómája összekapcsolódik a férfitól származó másik 23 kromoszómával. Létrejön egy új, 46 kromoszómából álló sejt. Ő lesz a mi kisbabánk.   Hivatalosan: zigóta.
 
Az egyesülést követő néhány órán belül a zigóta osztódni kezd, máris hihetetlen gyorsan fejlődik, és létrejön a morula, egy szederhez hasonló sejtecske, amely a méh felé vándorol. Az ovulációt követő megtermékenyülés után kb. 3 nappal a mi kis morulánk – amelyet akkor már blastocistának hívunk – megérkezik a méhbe. Ott még kb. 3-4 napig pihenget és fejlődik, majd hozzátapad a méh falához, és megkezdi a beágyazódást. Újabb egy héten belül teljesen befejeződik a beágyazódási folyamat. Hol is tartasz most a ciklusodban? Hoppá, kb. most kellene megjönnie a menstruációdnak. Lassan megpróbálkozhatsz egy terhességi teszttel…
 
Sajnos a beágyazódási folyamat nem minden esetben megy végbe, még ha a megtermékenyülés meg is történik. Ha pl. a zigóta túl korán ér a méhbe (vagy nem fejlődött még blastocistává, vagy a méhfal nem készült fel a beágyazódásra), akkor a zigóta elhal. Előfordulhat az is, hogy a megtapadás megtörténik, de sajnos rossz helyen, a méhen kívül vagy a petevezetékben, amely szintén nem eredményezhet sikeres terhességet, és a nőre nézve veszélyes. (Mi azonban foglalkozzunk inkább az optimális esetekkel!)
 
Ikerterhesség
 
Ha a zigóta kettéhasad két különböző sejtre, akkor egypetéjű ikrek növekednek a pocakban. Erre a fogamzástól számított 14 napon belül bármikor van esély. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy ikreid fognak születni, gyakran csak az egyik baba marad meg, a másik a terhesség során elhal. Az ikerterhességek gyakrabban fordulnak elő azoknál a nőknél, akiknek a családjában már volt ikerterhesség, a meddőségi kezeléseken átesett nőknél, illetve a 40 év feletti nőknél. Ez utóbbi az agyalapi mirigy működésének köszönhető, amely sürgeti ebben a korban a petesejt képződését és érését.
 
Arról, hogy milyen természetes eszközökkel segíthető elő a megtermékenyülés folyamata, illetve a várandósság létrejötte, a "Gólyacsalogató tippek" menüpontban olvashatsz.
 

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával és / vagy apukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is