Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Bach-virágterápia és meddőség

A „Hogyan kell nem görcsölni a babán” cikksorozat első, nagy port kavart része után íme a folytatás. Egy újabb stressz oldó (avagy „görcsölés-oldó) módszer, amelyet otthon, egyedül is alkalmazhatsz: a Bach-virágterápia. Mielőtt elkattintanál a cikkről megijedve a „terápia” kifejezéstől, szeretnélek megnyugtatni. Nem egy bonyolult, nagy szakértelmet kívánó gyógyító eljárásról van szó. Inkább egy nagyon is egyszerű, jól használható módszerről, amelyet ennek a cikknek az elolvasása után akár már ma kipróbálhatsz. Mindössze be kell sétálnod egy Bach-cseppeket is forgalmazó patikába, és minimális anyagi ráfordítással be kell szerezned a kiválasztott üvegcsét. Na de ne szaladjunk ennyire előre. Előbb inkább beszéljünk arról, mégis…

…mi köze a termékenységnek a virágterápiához?

Ha késik a gólya, de az orvosok nem találnak semmilyen szervi okot, érdemes a termékenységi problémák lelki hátterét megvizsgálni. Számos félelem, szorongás gátolhatja ugyanis a fogantatást. A rejtett vagy nyílt párkapcsolati konfliktusoktól kezdve az anyasággal, felelősségvállalással kapcsolatos félelmeken át egészen a női szereppel való azonosulás problémájáig rengeteg teherbeesést akadályozó tényezőt fel lehetne sorolni. (Fel is soroltam, megtalálod őket a Ha lelki ok miatt késik a baba című könyvben.)

„Nekünk tökéletes a párkapcsolatunk, és alig várjuk, hogy kisbabánk legyen, nálunk biztos nincs semmiféle lelki ok a háttérben.” Ez kétségkívül így is van, és őszintén örülök, hogy ilyen csodálatos a kapcsolatotok. De még nálatok is felmerülhet buktatóként a stressz, amely az agyban található hipotalamuszon keresztül gátolhatja a nemi hormonok megfelelő termelődését, és ezáltal a teherbeesést.

Babára vágyni = stressz = termékenységi problémák?

Ez bizony " a kígyó a saját farkába harap" effektus. Manapság az anyaság vágyával az esetek többségében együtt jár a stressz is, amely viszont a fogantatás egyik legnagyobb lelki akadálya. Hogyan lett a korábban a női lét kiteljesedésének tekintett anyaságból mára stresszfaktor? Egyszerű: a világ megváltozott körülöttünk, és vele együtt mi is.

Régen a nők  legszebb és legszentebb feladata az anyaság volt, amelyet az élet természetes velejárójának tekintettek. Ma az anyaság csak egy a választható opciók közül a munka,  a karrier, és az önmegvalósítás mellett.

Ebből adódik, hogy amikor manapság egy nő úgy dönt, hogy kisbabát szeretne, a gyermekvállalásra irányuló vágyaival ellentétes érzésekkel is meg kell küzdenie. El kell fogadnia, hogy egy kisgyermek mellett hosszabb-rövidebb időre kiszorul a menő baráti társaságból, a dolgozó emberek világából, a főnöki székből. A pörgős hétköznapokból átkerül az unalmasnak tűnő játszótéri anyukák világába. Sok nő számára ez a felmerülő életforma váltás akkora stresszt okoz, hogy lélekben képtelen elengedni a munkahelyét, az ott betöltött szerepét, és bár tudatosan nagyon szeretne gyermeket, mégsem képes teherbe esni.

Stresszt okoz az is, hogy egy rettenetesen felgyorsult, siker- és célorientált világban élünk. A gyermekvállalás ma már nem arról szól, hogy a nőiességükben ellazulva utat engedünk az érkező új életnek, hanem babát akarunk, de azonnal! Nincs idő várni, hiszen sürget a biológiai óra, de leginkább mi sürgetjük önmagunkat. Eldöntöttük, akarjuk, jöjjön! Ilyen hozzáállással akár már az is frusztráló lehet, ha az első, fogamzásgátló nélküli együttlétet követően nem jelentkezik azonnal a gyermekáldás.

Sajnos manapság a nők többsége ha az első kudarc után nem is, de legkésőbb a harmadik sikertelen, próbálkozással töltött hónap után pánikolni kezd: talán valami baj van velem?! Mi már sajnos így nevelődtünk: célokat tűzünk ki és eredményeket várunk, határidőre. Pedig a párok 80 %-ának teljesen normális körülmények között is általában egy év alatt jön össze a tervezett terhesség, nem pedig akkor, amint elhatározzák. Ezzel azonban a nők többsége nincs tisztában, és már három hónap sikertelen próbálkozás után szorongani kezd.

Manapság tehát a stressz, a szorongás, és a különböző félelmek a babatervezés természetes velejárói, és egyben a teherbeesés spontán folyamatának legnagyobb lelki akadályai. Ilyenkor nyújthatnak hatékony segítséget a baba érkezésében a Bach-virágesszenciák. Az üvegcsékbe zárt cseppek amellett, hogy a kedélyállapotodat javítják, felerősítik a szervezeted öngyógyító folyamatait is, így akár betegségek esetén is jó kiegészítői lehetnek az orvosi kezeléseknek.

Mi is az a virágesszencia?

Dr. Edward Bach, angol orvos fedezte fel az 1900-as években, hogy minden betegség hátterében a lelki egyensúly felborulása áll. A tünetek gyógyszerekkel elnyomhatóak ugyan, de a valódi gyógyuláshoz a lélekben rejtőző problémákat is meg kell oldani. Amennyiben ezt figyelmen kívül hagyjuk, a tünetek újra és újra visszatérnek majd,  hogy figyelmeztessenek minket: a lélek nem látható „sebeivel” is foglalkozni kell. (Például a kemoterápiával korábban sikeresen kezelt rák ismét kiújul.)

Dr. Bach rájött, hogy mivel a virágok magas rezgésükkel hatnak az emberi energiarendszerre (ugye milyen jó érzéssel tölt el már egy csokor gyönyörű virág puszta látványa?) ezért alkalmasak lehetnek a negatív érzelmeink harmonizálására is. A gondolatot tett követte, és Bach doktor megalkotta világhírűvé vált virágterápiás módszerét. 38 virágesszenciájának mindegyike más-más negatív lelkiállapot kezelésére alkalmas, mint például a szorongás, önbizalomhiány, bűntudat, stb. Ma már léteznek összetett virágesszenciák is, amelyek kifejezetten bizonyos jelentős élethelyzetekkel (például gyász, várandósság, leszokás, stb.) járó fokozott, zaklatott érzelmi állapotok kezelésére, illetve az ezekkel járó stressz csökkentésére alkalmasak.

Hogyan használd őket?

A legegyszerűbb és leggyorsabb segítség stresszhelyzet esetén a komplex, több esszenciából álló Rescue csepp. Ez hosszú távú szedésre nem alkalmas, nagy segítség lehet viszont váratlan negatív élethelyzetek (pl. vetélés, gyász) esetén.

Hosszabb távon érdemesebb célzottan a számodra legmegfelelőbb esszenciát (esszenciákat) kiválasztani, és a patikában beszerezve elkezdeni ezeknek a szedését. A megfelelő esszenciák kiválasztásában természetesen leginkább egy tapasztalt Bach-terapeuta tud segítséget nyújtani, de egyedül is megpróbálkozhatsz vele, a www.viragterapia.hu oldalon  található teszt segítségével. A tesztet kitöltve megkapod azoknak az esszenciáknak a nevét, amelyekre a teszt eredménye alapján most leginkább szükséged lenne.

Ezekből (maximum 4-6 félét javasolt egyszerre szedni) 4X4 cseppet kell naponta vagy közvetlenül a szádba csöpögtetni, vagy egy pohár vízben feloldva meginni. Amennyiben a lelki probléma még nem régóta áll fenn, elég lehet 4-5 hétig szedni, amennyiben azonban krónikus állapotról van szó – például önbizalomhiány – akár hosszabb ideig tartó szedésre is szükség lehet.

Gyógyszer mellett is szedhetem?

A Bach-cseppek nem mérgezőek, nem allergizálnak, és nincsenek mellékhatásaik, tehát a hagyományos gyógyszerek mellett is nyugodtan szedhetőek. Mivel azonban a cseppek alkohollal vannak tartósítva, annak ellenére, hogy egy pohár vízbe egy-egy cseppből minimális alkohol mennyiség kerül, mégis érdemes a szedés előtt egyeztetni az orvossal.

Létezik-e keverék a meddőségre?

Nem, hiszen minden betegség (és ez a termékenységi problémákra fokozottan igaz) az adott személy saját, egyéni lelkiállapotának, félelmeinek, szorongásainak következménye, így a kezelést is célzottan, személyre szabottan kell végezni. Amennyiben szeretnéd kipróbálni az esszenciákat, javaslom, hogy vagy kérj segítséget szakképzett virágterapeutától vagy töltsd ki a fent említett tesztet.

Néhány esszenciát azért bemutatnék „ízelítőként”:

Összetett DEVA virágesszenciák: (spray formájúak)

5. Összetett virágesszencia: ÉRZELMI ÉLET ÉS NEMISÉG
Megkönnyíti az érzelmek és a testi szenvedély összehangolását, amikor a szexuális életből hiányzik a melegség és a vitalitás. Ez a probléma gyakran előfordul a régóta babára vágyó pároknál, ahol a szeretkezés egyfajta rutinná, „babacsinálássá” változott.
7. Összetett virágesszencia: FELTÖLTŐDÉS
Segít a minket érő stressz feldolgozásában, segíti a nyugodt, derűs lelkiállapot elérését.
9. Összetett virágesszencia: CSALÁDI ÖSSZETARTÁS
Megerősíti a családi egységet. Segít legyőzni az érzelmi hullámzásokat, a konfliktushelyzeteket, valamint az ezekből  eredő szenvedést és zavart. Javasolt esszencia akkor, ha a mindennapi gondok eltávolítják egymástól a család tagjait. Szintén jó lehet már régóta babára vágyó, a kezelések során megfáradt párok számára.

Klasszikus, csepp formájú esszenciák:
VÖRÖSFENYŐ „Az önbizalom virága”
Azoknak a hölgyeknek javasolható, akik önbizalomhiánnyal, kisebbrendűségi érzéssel küzdenek, nagyon kritikusak önmagukkal szemben, és úgy érzik, valami miatt nem alkalmasak az anyai szerepre.
BOHÓCVIRÁG „A bátorság virága”
A bohócvirág a félelmek, szorongások (pl. félelem a terhesség állapotától, a fejlődési rendellenességektől, a szüléstől, a várandósság alatti betegségektől) oldásában segít.
ERDEI FENYŐ „Önmagunk elfogadásának virága”
Azok számára javasolt, akik folyton vádolják önmagukat. Nagy segítség lehet azoknak a nőknek, akik önmagukat hibáztatják azért, mert „nem képesek teherbe esni”, és emiatt értéktelennek érzik magukat.

Késik nálatok a gyermekáldás? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait keressük: 
 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Pszichológiai mentor, családsegítő  konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is