Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Komplikációk elkerülése 30 felett - 2. rész

Az előző részben arról esett szó, melyek azok a problémák, komplikációk, amelyek gyakrabban fordulhatnak elő a 30 év feletti leendő anyukáknál, és hatással lehetnek
•    a termékenységük alakulására
•    a kisbaba egészségére
•    a terhesség kihordására
•    illetve a szülésre.

Most pedig azt járjuk körbe, hogyan tudod mindezt elkerülni (vagy legalábbis a lehető legkisebbre csökkenteni az előfordulásuk kockázatát), ha Te is érintett vagy.

Mit tudsz tenni a termékenységi problémák ellen?

1) Ovuláció figyelése

Mint ahogy azt az előző részben olvashattad, 30 év felett csökkenni kezd a nők termékenysége. Miért nem kell ettől pánikba esni? Egyrészt mert az nem segíti a fogantatás létrejöttét, ha folyton a fejedben ketyegő biológiai órára koncentrálsz. :) Másrészt pedig 2011-ben már rengeteg olyan fogantatást segítő eszköz áll a nők rendelkezésére, amellyel behatárolhatják az ovuláció időpontját, és ezzel elősegíthetik a várandósság létrejöttét.

Ezek egyike (és egyben a legegyszerűbb és legkevésbé költséges verzió) a testhőmérsékleti görbe, amely az orvosod számára is hasznos információ forrás lehet. A testhőmérsékleti görbe vezetését kiegészítheted a méhnyák-váladékod állagának figyelésével, így könnyebben meghatározhatod a termékeny napjaidat. Modernebb eszközöket is bevethetsz, mint a törpemikroszkóp (PG53, Donna), vagy az ovulációs teszt, amelyek szintén segíthetnek az ovuláció időpontjának meghatározásában. 

Mindez azért fontos, mert bár egy harminc feletti nő általában még minden hónapban rendszeresen menstruál, azonban egyáltalán nem biztos, hogy ovulációja is van minden alkalommal. Ne bízd tehát a véletlenre a dolgokat! Különösen igaz ez, ha már a  35-öt is betöltötted, hiszen az orvosok szerint 35 felett termékenységi szempontból már minden év számít.

2) Testsúly optimalizálása

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a testsúlyunknak csak a várandósság során lesz jelentősége. Pedig ez nem igaz. A testsúly optimalizálására nem csak azért biztatnak az orvosok,  hogy elkerüljük a várandósság alatt fenyegető betegségeket, mint a magas vérnyomás, vagy a terhességi cukorbetegség, hanem azért is, hogy egyáltalán eljussunk várandósságig.

A testsúlyod ugyanis befolyásolja a termékenységedet. A túl nagy súlyfelesleg hormonális problémákhoz, ösztrogén túlsúlyhoz vezethet, amely akadályozza a várandósság létrejöttét. A túl alacsony testsúly sem ideális, mert a nagyon sovány nőknél kimaradhat a menstruáció, megszűnhet a peteérés. És ezzel párhuzamosan az esélyük is arra, hogy kisbabájuk legyen.

3) Időben elkezdett kivizsgálások

Az egyik legfontosabb dolog, amit 30 felett a kisbabád mielőbbi érkezése érdekében megtehetsz, hogy időben belevágsz a meddőségi kivizsgálások sorozatába. A termékenységi gondok hátterében sokszor olyan egészségügyi problémák (endometriózis, petevezeték elzáródás, mióma, stb.) állnak, amelyek a 30 feletti nőknél gyakrabban fordulnak elő. Ezért amennyiben egy év védekezés nélküli, próbálkozással teli év után sem érkezik a pocaklakó, érdemes felkeresni egy meddőségi kivizsgálásokkal foglalkozó szakorvost.

Az időben meghozott döntéssel elkerülheted a felesleges, szívszorító várakozással teli hosszú hónapokat (vagy akár éveket), hiszen így idejekorán kiderülhetnek azok az egészségügyi komplikációk, amelyek akadályozhatják a fogantatást.

4) Időben hagyd abba a fogamzásgátló szedését.

Végül pedig egy nem elhanyagolható tervezési feladat, amelynek szintén köze van a termékenységi problémák elkerüléséhez. Ha babát szeretnél, időben hagyd abba a fogamzásgátló szedését.

Amennyiben ugyanis régóta szedsz fogamzásgátlót, és elmúltál már harminc, lehet, hogy a szervezetednek huzamosabb időre (2-10 hónap) lesz szüksége ahhoz, hogy helyreálljon a hormonális egyensúlya. Ezt az időtartamot érdemes figyelembe venni a tervezett gyermekáldás előtt, és ehhez viszonyítva kell meghatározni a fogamzásgátlás abbahagyásának időpontját. 

Ha a szervezeted kicsit nehezebben „térne észhez”, légy türelmes. A várakozás ideje alatt méregtelenítsd a szervezeted, ezzel talán kicsit gyorsíthatod a folyamatot.

Hogyan kerüld el a várandósságodat érintő problémákat?

A 30 év feletti kismamákra a magas vérnyomás, illetve a terhességi cukorbetegség réme leselkedik.

Növeled az esélyeid arra, hogy mindezt elkerüld, ha a várandósságodat a magasságodhoz viszonyítva egészséges, optimális testsúllyal kezded.

Ennek kialakításában sokat segíthet a rendszeres mozgás, ami egyben az állóképességedet is fokozza. Erre pedig a várandósságból adódó (egészséges mértékű) túlsúly cipelésekor, illetve a már megszületett kisbabád rendszeres napi ellátása során is szükséged lesz.

A gyakori testmozgás bónuszként a stresszt is csökkenti, ami pedig növeli az esélyeiteket a sikeres fogantatásra.

Az optimális testsúly másik alappillére az egészséges táplálkozás. Azt javaslom, hogy olvasd el a várandósokra vonatkozó táplálkozási irányelveket, és már most kezd el követni őket. Így a kisbabád már a pocakbeli élete legelső időszakától kezdve hozzájut minden olyan értékes tápanyaghoz, vitaminhoz, amelyre az egészséges növekedéshez szüksége lehet.

Mit tudsz tenni a babára leselkedő veszélyek elkerülése érdekében?

Sajnos a várandósságok egy része kortól függetlenül is vetéléssel végződhet. A legtöbb vetélés a terhességek első harmadában fordul elő. A vetélési kockázat azonban a statisztikák szerint a kor előrehaladtával nő, a 30 év feletti korosztálynál pedig a duplájára emelkedik.

A másik probléma, ami a 30 év, de még  inkább a 35 feletti nők kisbabáit gyakrabban érintheti, a kromoszóma rendellenesség. Mit tudsz tenni a kisbabád egészséges fejlődésért?

1) Hagyd abba a dohányzást, és kerüld a passzív dohányzást is!

Amennyiben dohányzol, ezzel a szokásoddal még a tervezett várandósság előtt mindenképpen hagyj fel. Amellett, hogy a dohányzó nők nehezebben eshetnek teherbe, még a kisbabájuk egészségét is veszélyeztetik. A dohányzó nőknél gyakrabban fordul elő vetélés, terhesség alatti vérzés, koraszülés, és alacsony születési súly.

2) Ne fogyassz alkoholt!

A túlzott alkoholfogyasztás csökkenti a fogamzóképességedet, így babára vágyó nőknél mindenképpen kerülendő.

Várandósan pedig végképp le kell mondanod róla, mert az alkohol gátolja a kisbabád növekedését, és idegrendszeri fejlődését. Természetesen koccinthatsz egyet  a házassági évfordulótokon a férjeddel, ebből még nem lesz különösebb probléma, de nagyobb mennyiséget pocakosan már semmiképpen ne fogyassz.

3) Ne használj drogokat!

Ezt nem magyaráznám különösebben. Egyrészt mindenki tudja, hogy mivel jár a drogfogyasztás mind az anyára, mind a babára nézve, másrészt pedig azt gondolom, hogy egy átlagos babára vágyó nő nem él ilyesmivel, így talán felesleges is az erre vonatkozó figyelmeztetés.

4) Vedd figyelembe a kromoszóma rendellenességek eshetőségét.

A leggyakoribb kromoszóma rendellenesség a Down-kór, amely kb. 800 várandós nőből egynél fordul elő. A betegség előfordulásának kockázata azonban a 35 feletti nők kisbabáinál növekedni kezd.

Az orvosok a várandósság ideje alatt természetesen mindent elkövetnek azért, hogy a baba méhen belüli fejlődése során kiszűrjék az esetleges fejlődési rendellenességeket.

Ennek egyik eszköze a 35 év feletti nőknek javasolt méhen belüli kromoszóma vizsgálat, melynek során a pocak falát átszúrva mintát vesznek a magzatvízből. A vizsgálat pontossága majdnem 100 %, viszont sajnos 1 %-kal növeli a spontán vetélés és a koraszülés kockázatát. Mindenkinek át kell gondolnia az eshetőségeket, és saját belátása szerint kell döntenie.

Amennyiben a babáról kiderülne, hogy súlyos fejlődési rendellenessége van, a várandósság 24. hetéig a terhesség megszakítható, vagy az anyuka felkészülhet egy speciális kisbaba fogadására, és felnevelésére.

Hogyan készülhetsz fel a szülés során felmerülő esetleges problémákra?

A 30 feletti nőknél a szülés során nehezebben tágulhat a méhszáj, és gyengébbek lehetnek a méhösszehúzódások, ezért nagyobb az esélyük arra, hogy a kisbabájukat császármetszéssel segítsék a világra.

A nehezebb tágulás, és a ritkább összehúzódások azonban nem csak a kor függvényei. Ezeket a problémákat az is okozhatja, hogy félsz a szüléstől, vagy az esetleges szülési komplikációktól. A stresszhormonok megzavarják a szülés alatti kényes hormonális egyensúlyt, amivel tényleg előidézed azt, amitől félsz: nehezebbé válhat a szülés. Érdemes tehát a várandósság alatt szülésre felkészítő tanfolyamokon részt venni, a szülésre felkészítő meditációkat hallgatni, illetve akár már a várandósság előtt felkeresni egy kineziológust, aki képes csökkenteni az ezzel kapcsolatos félelmeidet.

Ha ennek ellenére sem tágulna megfelelően a méhszáj, a tágulás, illetve a méhösszehúzódások erőssége megfelelő időben adott homeopátiás szerek alkalmazásával serkenthető. Az erre vonatkozó protokollt a jászberényi Erzsébet Kórház szülészeti osztályán dolgozták ki. A 30 feletti kismamáknak tehát érdemes lehet tehát a várandósság ideje alatt szakképzett homeopata orvossal, illetve emellett a szülést levezető orvossal és a szülésznővel konzultálni a szerek alkalmazhatóságának szabályairól.

Annak a tudatában, hogy a 30 év feletti első gyermekes anyukáknál valamivel nagyobb a császármetszés esélye, érdemes lehet még a várandósság alatt tájékozódni a császármetszéssel kapcsolatos tudnivalókról. Ha még időben megkapod a kellő felvilágosítást a császármetszés pontos menetéről, a műtét alatt alkalmazható érzéstelenítési lehetőségekről, amelyekből választhatsz, stb., akkor valószínűleg sokkal nyugodtabban fogod várni a szülés napját. A szükséges információkat a szülést vezető orvostól, illetve a majdani altatóorvostól tudod majd beszerezni.

Egy császárral szült anyukára a baba érkezését követő 2-3 hétben ráfér a segítség, mert bizony sok minden nehezebben megy frissen metszett hassal. Ha eleve számítasz arra, hogy van esélyed a császármetszéssel történő szülésre, még idejében megszervezheted, hogy a kórházból történő hazaérkezést követően néhány napig legyen segítséged.

Elmúltál 30? Na és?!

Mint ahogy fent láthattad, nem csak a nő életkora, hanem számos egyéb tényező, a kismama táplálkozása, testi aktivitása, illetve a várandósságra, szülésre történő felkészülése is befolyásolja az érettebb korban létrejövő várandósságok kimenetelét.

Ha táplálóan és egészségesen étkezel, rendszeresen mozogsz, csökkented a rád nehezedő stresszt, és lemondasz a káros szenvedélyekről, megnöveled az esélyeidet arra, hogy egészséges, gyönyörű kisbabád legyen.

Természetesen mindezekkel csak egy bizonyos pontig befolyásolható a terhesség kimenetele, de fontos tudni, hogy ezeknek az alapelveknek a betartásával sokkal nagyobb az esély arra, hogy 35-40 évesen is jó egészségi, illetve fizikai állapotban legyél, és ezáltal csökkentsd az esetleges komplikációk esélyét.

(A sorozat előző részét itt olvashatod el: Elmúltam már 30, és gyereket akarok)

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is