Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

A meddőség előfutárai - kismedencei gyulladások

Amerikai statisztikák szerint a nemi életet élő nők 11 %-a átesik kismedencei gyulladáson az élete folyamán. Kismedence? Az most mit jelent? A méhem? A petefészkem?! Valójában mindkettő. Sőt, ebbe a gyűjtőkategóriába beletartoznak a petevezetékek és a méhszalagok gyulladásai is.

Miért fontos erről beszélni? Mert sajnos 100 kismedencei gyulladáson áteső nő közül 20-nál meddőség alakulhat ki.

„Falmászó” baci-sereg

A gyulladások kialakulásáért a bakteriális fertőzések okolhatóak. Ezek a hüvelyeden keresztül „másznak fel” a belső nemi szerveidhez.

A hüvelyedben alapállapotban is lakik néhány baci és gomba, a feljebb elhelyezkedő belső nemi szerveid viszont műtő tisztaságúak. A szervezeted a settenkedő baktériumok távoltartásáról a méhnyak váladékkal gondoskodik, amelynek antibakteriális hatása van. (Egyébként ennek a váladéknak a mennyiségből tudsz következtetni az ovulációd időpontjára is.)

Sajnos ez a nyálka-kapu viszont nem tökéletes. Bizonyos kórokozók átjutnak rajta: például a Gonorrhoea, és a Chlamydia. További baktériumok kerülhetnek be a belső szerveidhez bizonyos beavatkozások kapcsán, mint az abortusz, spirál felhelyezés/eltávolítás, vetélés, szülés.

Honnan tudhatom, hogy elkaptam-e valamelyiket?

A tünetekre általában a menstruációd után figyelhetsz fel. A klasszikus gyulladás esetén erősen fájhat az alhasad, amely akár már a fertőzéstől számított egy héten belül orvoshoz kergethet. Emellett bő hüvelyi folyást észlelhetsz. Teltségérzés, és haspuffadás kínozhat, görcsölhet a hólyagtájékod, fájdalmas lehet a pisilés, és a végtagjaidba, illetve a deréktájra sugárzó fájdalommal, és alacsonyabb-magasabb lázzal kell megküzdened. Bónuszként előfordulhat hányinger és tényleges hányás is. Ezek a tünetek baktérium által okozott fertőzésre utalnak, és általában antibiotikummal megszüntethetőek.

Ha a bűnös a Chlamydia trachomatis, akkor a tüneteid enyhébbek lehetnek, illetve valószínűleg nem leszel lázas. De azért ne örülj a kevesebb tünetnek. Ennek csak az az oka, hogy a Chlamydia baci életciklusa hosszabb az átlagos baktériumoknál, és a fertőzés csak lassan halad felfelé a belső szerveidben a méhnyaktól a petevezetékek felé. Akár az egész hasüreget is befertőzheti. Sajnos a gyulladás következményeként kialakult hegesedés meddőséget okozhat. Emiatt nagyon kell figyelned a tünetekre. Először valószínűleg a bő, kellemetlen szagú, híg hüvelyi folyásra figyelhetsz fel. Ekkor kell „elkapni” a betolakodót, és antibiotikum segítségével gyorsan száműzni, mert ebben az esetben még komolyabb maradványtünetek nélkül megúszhatod a vele való találkozást.

Sajnos rosszabbak a kilátásaid tartós vagy ismételt gyulladások esetén. Ilyenkor a méhnyak hámja megvastagszik, és fokozottabban termeli a váladékot. A nyúlós hüvelyfolyás esetleg felhívhatja erre a figyelmedet. Ha nem veszed észre idejében hogy baj van,akkor sajnos elérheti a méh üregét, ráterjedhet a méhszalagokra és a környező szövetekre. Ilyenkor mozgatásra a méhed érzékeny lesz, és a pároddal történő együttlét során alhasi fájdalmat tapasztalhatsz.

Minél hosszabb és súlyosabb a fertőzésed, minél gyakrabban újul ki, annál nagyobb a meddőség és az egyéb szövődmények kockázata. Kismedencei gyulladáson átesett nőknél hatszor-tízszer nagyobb az esély a méhen kívüli terhességre, amely nem hordható ki, és az Anya életét is veszélybe sodorja.

Miért okozhatnak meddőséget a gyulladások?

Mert a nyomaikat otthagyják a testedben. A petevezetékek fala megvastagszik. Ez azzal jár, hogy elveszítik a perisztaltikus mozgásukat, és így megszűnik az az áramlás, amely segíti a megtermékenyülést. A petevezeték csúnya hegesedésekor pedig a csatornaszerű petevezeték egész egyszerűen elzáródik, így nincs esély a megtermékenyülésre, vagy ami még rosszabb, méhen kívüli terhesség jöhet létre. (Ez utóbbi akkor ha a petevezeték nem záródott el teljesen.)

A folyamatos gyulladások következtében a nyálkahártya fokozottan termeli a váladékot, ami állandó, krónikus folyáshoz vezet.

A petevezetékek, illetve a méhfelfüggesztő szalagok körüli hegesedés az egész kismedencédre kihathat. Akadályozza a környező szervek működését, illetve az érett petesejt kiszabadulását a petefészekből, ismét csak meddőséget okozva ezzel.

És a legcsúnyább: tályog alakulhat ki a petevezetékeidben. Ez a gennyes petevezeték-gyulladás a fertőzött petevezetőjű nők kb. 15 %-ánál alakul ki. A tályog sajnos ráterjedhet a petefészkekre és a környező szervekre is. Ilyenkor sajnos az antibiotikumos kezelés mellett már műtéti beavatkozásra is szükség van. Bizonyos esetekben sajnos a petevezetéket és a petefészket is el kell távolítani. Ha a méh is gyulladt, akkor akár a méh eltávolítása is szükségessé válhat. Ha pedig a tályog megrepedne, akkor a genny a hasüregbe ömlik,, és hashártya-gyulladást okoz. Ez életveszélyes állapot, ami azonnali beavatkozást igényel. Tünetei a hirtelen heves alhasi fájdalom, rögtön utána hányingerrel, hányással és nagyon alacsony vérnyomással.

Figyelj magadra!

Nagyon fontos tehát, hogy észrevedd az esetleges gyulladásokat még a kezdet kezdetén, mert csak akkor lehet hatékonyan és maradványtünetek nélkül kezelni a problémát. Mindig figyelj oda a bővebb, a szokásostól esetleg eltérő szagú, állagú, színű folyásra.

Még fontosabb a fertőzések megelőzése. A legnagyobb rizikótényezőt a szexuális partnerek száma, a nőgyógyászati jellegű műtétek és a spirál nem megfelelő használata jelenti. (Pl. ha a spirál több ideig van fent az előírtnál.)

Mindenképp jelezd tehát a nőgyógyászodnak, ha a babatervezést megelőzően gyakran szenvedtél nőgyógyászati fertőzésekben. Előfordulhat, hogy a gyulladások következménye, hogy késik a baba. Nyugi, ez nem azt jelenti, hogy a helyzet reménytelen. A probléma laparoszkópiával orvosolható, erről még lejjebb bővebben olvashatsz.

Szintén fontos tájékoztatnod arról, hogy volt-e korábban vetélésed, abortuszod, használtál-e spirált, hiszen ezek mind hajlamosítanak az összenövésekre. Ugyanilyen fontos, hogy túlestél-e HSG vizsgálaton, mert a befecskendezett kontrasztanyag – amennyiben volt gyulladt terület a testedben – a baktériumokat magával sodorhatta, és így további gyulladásokat idézhetett elő.

Mi történik az orvosnál?

Ha kismedencei gyulladásra utaló jeleket észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz. Inkább többször menj el feleslegesen, minthogy egyszer ne, amikor kellett volna. (Természetesen tudom, hogy nem kevés pénzbe kerül minden orvosi vizsgálat, de hidd el, hogy a meddőségi kivizsgálások-kezelések még többe…)

Az orvosi vizsgálat során az orvos azt tapasztalja, hogy a kismedencéd érzékeny  a nyomásra, a méhnyakad fáj. Vérvétellel, ultrahanggal is ellenőrizheti a fennálló fertőzést. Ez azért fontos, mert hasonló tünetei lehetnek a vakbélgyulladásnak, vagy a méhen kívüli terhességnek. Általában mintát vesz a méhnyakról, amelyet lead tenyésztésre, hogy mikroszkóppal leleplezzék a betolakodó típusát.

Általában a minta levételét követően azonnal antibiotikumot ír fel neked.

Haskukucska

Sajnos a gyulladásokat követően fennmaradt esetleges összenövéseket az ultrahang nem tudja kimutatni. Ez csak laparoszkópiával deríthető ki.

A laparoszkópia egy hasfalon keresztül végzett sebészeti beavatkozást jelent. A köldököd mellett ejtenek egy kis vágást, amelyen keresztül bevezetnek a testedbe egy endoszkópot. Ennek a segítségével át tudják vizsgálni az ivarszerveid átjárhatóságát. A műtét alatt feloldhatják az összenövéseket, és megnyithatják az esetleges tályogot. A vágásokat néhány öltéssel összevarják és tapasszal leragasztják.

A párod is érintett

Mivel fertőzésről van szó, ezért a kezelés során a partnered is érintett. Ez nem csak annyit jelent sajnos, hogy amíg Téged kezelnek, addig ő cölibátusra van kárhoztatva (egyébként valóban ez a helyzet, kezelés alatt tilos a szex),  hanem őt is kezelni kell, hogy nehogy visszafertőzzön Téged.

A sok szörnyűség után pedig egy jó hír: minél hamarabb veszed észre a kismedencei gyulladást, annál nagyobb  az esély a teljes, szövődménymentes gyógyulásra.

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens

További információk rólam, és az általam végzett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is