Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Bal agyféltekés akadályok a gólya útjában

A várandósságot illetően a nőkben rengeteg a szorongás. Jó néhány tudatos, de még több tudat alatti félelmet hordozunk magunkban. Milyen félelmekről is van szó? Tudatos szinten előfordulhat, hogy pánikba esel a kórház gondolatától, vagy rettegés tör rád már a „szülés” szó hallatán is. A tudat alatti félelmek kicsit komplikáltabbak. Lehet, hogy nem is gondolnád, de tudat alatt azon aggódsz, hogy a pici érkezése tönkreteheti a párkapcsolatodat a pároddal, vagy hogy nem lesz belőled jó anya. Ezeket a félelmeket a bal agyféltekédnek köszönheted. Ha nem egyensúlyozod ki őket, akkor kevesebb esélyed lehet arra, hogy megérkezzen a baba az életetekbe.

Bal-jobb-bal…

Jobb vagy bal agyfélteke, nem mindegy?! Nem bizony. Általában csak „emberi agyról” beszélünk, pedig a két agyféltekénk majdhogynem „különálló személyiség”-nek minősül, annyira eltérőek.

A bal agyfélteke

A bal agyféltekéd a „férfiasabb” oldalad, neki köszönheted a racionális gondolkodásmódodat. A bal agyféltekéd az, amelyik a múltbeli tapasztalataidat kivetíti a jövőbe, és ezzel szorongásokat gerjeszt benned. Ha például nem teljes családban nevelkedtél (a szüleid elváltak, vagy az egyik szülőd elhunyt), ez máris alapot adhat a bal agyféltekédnek arra, hogy egy kis kalamajkát keverjen. Előfordulhat, hogy a múltbéli tapasztalataidból kiindulva elülteti a tudatalattidban, hogy mivel nem élted át milyen egy teljes családban gyereket nevelni, ezért Te sem leszel képes erre, és nem leszel jó Anya. De azért vannak persze érdemei is a bal agyféltekédnek: neki köszönheted, hogy tudsz beszélni, írni, logikusan gondolkodni, érvelni.

„Balos” emberek

Azokra az emberekre, akik az életük nagy részében a bal agyféltekét hagyják dominálni, az állandó aggodalmaskodás, kételkedés, a részletekben való túlzott elmerülés a jellemző. Hajlamosak elfojtani az érzelmeiket, indulataikat.

A jobb agyfélteke

A jobb agyféltekéd a balnak tökéletesen az ellentéte. Olyanok, mint egy teljesen eltérő személyiséggel rendelkező sziámi ikerpár. A jobb agyféltekéd képekben gondolkodik, érzelmekkel teli és kreatív. Nem a múlttal vagy a jövővel foglalkozik, hanem a jelennel. Neki köszönheted a megérzéseidet, az intuitív érzékedet.

A „jobbos” emberek

Ösztönösek, erős a vizuális készségük, hajlamosak fantáziálni, és álmodozni. A kreativitásuk erősebb, jobban fogalmaznak, és művészi hajlamokkal rendelkeznek. Sok jó kreatív ötletük van, amelyeket a hétköznapi életük során sikeresen alkalmaznak.

Nehogy azt hidd, hogy a „jobbosokra” jellemző álmodozás rossz dolog! Az álmodozás során ugyanis képet készítesz magadnak, amelyben látod az álmaid megvalósulását, és ez a legjobb, amit a céljaid eléréséért tehetsz. De erről bővebben majd lejjebb…

Milyen előnyöd származik mindebből?

A két agyfélteke különbözőségéből még előnyt is kovácsolhatsz. A bal agyféltekéd az, aki a következőképpen fogalmazna, ha tehetné: „hiszem, ha látom”, míg a jobb agyféltekéd: „látom, mert hiszem”. Amint látod, a jobb agyféltekéd könnyebben meggyőzhető, mint a bal.

Amit a bal agyféltekéd gondolatban kijelent, azt a jobb agyféltekéd valósággá formálja. Ezt a tényt kihasználhatod a tévelygő gólyád befolyásolására.

Ha változtatsz a gondolataidon, a sorsod is megváltozik. Ha tehát a bal, racionális agyféltekéddel kijelentesz valamit (készen állok az anyaságra! a várandósság természetes a testem számára.), akkor a jobb agyféltekéd hajlik rá, hogy elhiggye neki, és felülemelkedik a korábbi, tudat alatt rögzült gátjaidon. Ezért nagyon fontos, hogy minden gondolatodat megválogasd, és ne engedj negatív képeket a tudatodba furakodni.

Fontos viszont, hogy pusztán azzal, hogy racionálisan végiggondolod a fentieket, a jobb agyféltekédet még nem tudod engedelmességre bírni. Ehhez az szükséges, hogy el is képzeld magad várandósan, ahogy boldogan végigsimítod a pocakodat, és érzed a benne növekvő kis életet. Ha ugyanis a tudatos és tudat alatti dolgok egymásnak feszülnek, akkor mindig a képzelet győz. Hiába vágysz arra, hogy kisbabád legyen, ha közben nap mint nap rettegsz attól, vajon ezúttal sikerült-e. Ha ráadásul még óvatlanul el is képzeled, ahogy ismét csak egy csíkot látsz majd a terhességi teszten, a tudatalattid behódol a képnek, és a tested ennek a javaslatnak engedelmeskedik majd. Az úgynevezett „álmodozás” tehát rettentően fontos a céljaid elérésében. Ez gerjeszti az érzelmeidet, amelyek segítik a céljaid elérését.

Hessegesd el tehát magadtól a negatív gondolatokat, és képzeld el a vágyaid megvalósulását. Lehetőség szerint minden este szánj erre 5 percet lefekvés előtt, amikor a bal agyféltekéd a legkevésbé aktív.

Hogyan csináld?

Az álmodozás során lehetőleg kapcsold be mind az öt érzékszervedet. Képzeld el például a következőt. Gondold azt, hogy egy kényelmes hintaszékben üldögélsz. A hátad mögött egy nagyon puha párna támasztja meg a derekadat. A kezedben pedig egy meleg ital (tea, kakaó, amit szeretsz) gőzölög. Érzed az illatát, és alig várod, hogy belekortyolj. Lassan a szádhoz emeled, és iszol belőle néhány kortyot. Érzed, ahogy a kellemes, meleg ital végighalad a nyelőcsöveden, és elér a pocakodban növekvő kisbabádhoz. Mivel cukros italt iszol, a kisbabád azonnal reagál rá, és rugdalózni kezd, mert ízlik neki. Apró kis dobbanásokat érzel a hasadon. Odateszed a kezedet a pocakodra, és boldogan érzed, ahogy a picikéd odafészkeli magát a tenyeredhez, és megpihen. Lassan ringatózni kezdesz a hintaszékben, és hagyod hogy átjárjon az anyaság csodálatos érzése. Élvezd ezt a képet néhány percig! Majd vegyél három mély lélegzetet az orrodon keresztül, és csak arra figyelj, ahogy ki és be jár a levegő a testedbe. A gyakorlat végén nyisd ki a szemed.

Agyféltekék integrációja

A hétköznapi életed során egyébként fontos, hogy a két agyféltekéd integráltan, összehangolva végezze a munkáját. A kineziológiában pl. a „One Brain” ág kifejezetten ezzel foglalkozik. A két agyfélteke integrációja egyszerű gyakorlatokkal segíthető, de erről bővebben majd egy másik bejegyzésben….

Érdekes videó

A bal és jobb agyfélteke közötti különbséget a legjobban a lenti videó segíthet megérteni. Érdemes megnézni, egy életre megjegyzi az ember az elhangzottakat! (Ha szeretnéd látni az angol nyelvű videóhoz a magyar feliratot, akkor a videó elindulása előtt kattints a "play" gomb melletti "view subtitles" feliratra, és a legördülő menüben állítsd be a feliratozás nyelvét "hungarian"-re.)

 

Ez a cikk szabadon felhasználható a forrás (Babát akarok! www.babatakarok.hu) megjelölésével.

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor
a babatakarok.hu írója, szerkesztője

További információk rólam és az általam vezetett Babahívogató Programról: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Közvetlen elérhetőségeim: 
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
20/255-62-69
 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is