Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Ki a főnök a testedben? Hormonokról érhetően!

Hát természetesen én! – hangzana a fenti kérdésre azonnal a természetesnek tűnő válasz. Valójában azonban ez nem igaz. A tested egy érzékeny szerkezet, amely a hormonjaid uralma alatt áll. A hormonsereg főparancsnoka pedig az agyalapi mirigy, „aki” az összes mirigyünk termelését szabályozza. No de mik azok a mirigyek és hormonok, és egyáltalán valaki végre el tudná érthetően magyarázni hogyan is működik ez az egész rendszer?! Igen, én megpróbálom. Valószínűleg egy biológia tanár vagy egy orvos sokkot kapna, ha elolvasná ezt a cikket, de a közérthetőség érdekében én mégis mellőzni fogom a szakzsargont.

Tehát: képzeljük úgy el a hormonjainkat, mint egy nagy futárszolgálat tagjait, akik az ereinkben közlekedve kézbesítenek különböző üzeneteket a címzetteknek – vagyis a sejtjeinknek. Ennek az óriási futárszolgálatnak különböző helyi központjai, kirendeltségei vannak a testünkben, ezek a mirigyek. A futárszolgálat vezére pedig az agyunkban csücsül, Agyalapi Mirigy néven. Ő irányítja az egész „vállalkozást”.

A nagyfőnök nem véletlenül került erre a posztra: zseniálisan irányítja a helyi irodákat, vagyis minden olyan mirigyet a testünkben, amely hormonokat bocsát ki. Napi munkája során a nagyfőnök – Mr. Agyalapi Mirigy – a helyi kirendeltségekhez, a „Pajzsmirigy Irodához”, a „Mellékvese kirendeltséghez”, vagy a „Nemi mirigy helyi központhoz” küldi saját kis futárait (hormonjait), és a futárok segítségével tudatja velük az aktuális feladataikat.

De Mr. Agyalapi Mirigy pozíciója azért nem ilyen egyszerű. A nagyfőnök fölött áll ugyanis a „külföldi” anyairoda, és annak markáns vezetője, Mr. Hipotalamusz. Ahhoz, hogy az egész futárszolgálat jól működjön (amelynek ugye részét képezik a nemi mirigyek is, amelyek a női nemi hormonjaidat termelik!), Mr. Agyalapi mirigy nagyfőnöknek, és Mr. Hipotalamusz fővezérnek bizony harmonikusan együtt kell működnie.

Mi akadályozhatja a mi képzeletbeli futárszolgálatunk, azaz a testedben zajló hormonális üzenetközvetítések  - és ezáltal ugye a te női hormon termelésed – tökéletes működését?

A kulcsszemély a külföldi anyacég vezetője, Mr. Hipotalamusz. Ő ugyanis nemcsak a futárcég gördülékeny működéséért felelős, hanem azért is, hogy a szervezetedben állandó legyen a testhőmérséklet, vagy épp a szívritmus. Mi boríthatja fel a tested megszokott nyugalmát? Például a stresszhelyzetek, amelyeket az agyad „vészhelyzetként” érzékel. Ilyenkor Mr. Hipotalamusz félreteszi a szokásos kézbesítési teendőket, és új feladatot kap: a cél az lesz, hogy a futárszolgálatát bevetve a testedet felkészítse a túlélésre. Túlélésre?! Ekkora hűhó egy kis stressz miatt? Igen, sajnos minden stresszhelyzet ennyire igénybe veszi a szervezetedet. Mivel az agy vészhelyzetet érzékel, mindent bevet, hogy megmentsen téged.

Mr. Hipotalamusz tehát a stresszhelyzetre reagálva először futárt küld az alvezérhez, egy CRF kóddal ellátott titkos paranccsal. Miután Mr. Agyalapi Mirigy felbontja a CRF parancsot, gyorsan riasztja a saját futárait. Ezek a futárok elrobognak a helyi kirendeltségekhez (például a mellékveséhez) olyan utasításokkal, amelyek a túlélésedet segítik elő. Például felgyorsul a szívverésed, a testedben összeszűkülnek az erek, és megnő a tested vércukorszintje, hogy elég energiád legyen a támadáshoz, vagy épp a meneküléshez.

Stresszhelyzetet idéz elő – amire ugye Mr. Hipotalamusznak ugrania kell – a félelem, a szorongás, a fájdalom, vagy különböző érzelmi események. És most gondolkozz! Vajon téged mennyi stressz ér egy nap alatt? Lekésed a buszt, behívat a főnököd, undok veled a kollégád, a párod nem veszi fel a telefonját, amikor hívod… Manapság mindenen „stresszelünk”, aminek egyenes következménye az, hogy a mi kis futárcégünk nonstop életmentő parancsokkal szaladgál a testünkben, ahelyett, hogy a női nemi hormonjaink normál működtetésére koncentrálna.

Merthogy ez is a szuperszónikus nagyfőnök, Mr. Hipotalamusz feladata lenne. Neki kellene útjára indítania (vagyis megtermelnie) a GnRH fedőnevű hormonunkat, amely Mr. Agyalapi Mirigy alvezért arra utasítja, hogy serkentse az FSH és az LH hormonunk termelését. És ez a két hormon az, amelyekre – két másik társukkal együtt – a teherbeeséshez és a várandósság sikeres kihordásához szükségünk van.

Húsvéthoz közeledvén talán nem baj, ha a petefészkeinket egy húsvéti kosárhoz hasonlítom, amiben tojások – tüszők – pihennek. Ezeknek a kis tojásoknak érnie kell, amiben az FSH hormon segít nekik. Az érés során a „tojáskák” maguk is hormont, ösztrogént termelnek. Amikor eljön a megfelelő időpont (az ovuláció napja), az egyik kis tojásból - az LH hormon áldásos közreműködésével – kiszabadul egy érett petesejt, és vándorútra indul a testünkben. Ha szerencsénk van, vándorlása során találkozik egy spermium képében érkező királyfival, és az egyesülésükkel mi végre áldott állapotba kerülünk. A széttört „tojáshéjnak” is funkciója van: egy újabb hormont, progeszteront kezd termelni, amely elősegíti a kisbabánk beágyazódását a pocakunkba, illetve a várandósságunk sikeres kihordását.

A női nemi működés tehát egy roppant bonyolult képzeletbeli „futárcég”, vagyis a hormonrendszerünk vezérlése alatt áll. Ez a működés pedig a külső behatásokra – például a stresszhatásokra – igen érzékeny. A levonandó tanulság elcsépelten hangzik, hiszen úton-útonfélen halljuk: aki kisbabát szeretne, minél kevesebbet stresszeljen. Ennek a rondább megfogalmazását is gyakran „megkapjuk” a rokonoktól, ismerősöktől, a „ne görcsölj a babán, mert azért nem jön” mondat formájában. Jó-jó, ezt nagyon könnyű mondani, de kivitelezni?!

Hogy ne legyél teljesen segítség nélkül ebben a dologban, írtam egy könyvet, amelyben többek között tanácsokat találsz arra vonatkozóan, hogyan csökkentsd a rád nehezedő stresszt. Ezt a könyvet már többször is ajánlottam, most is megteszem. A stresszhatáson kívül számos egyéb olyan tényezőről is írok benne, amelyek szintén akadályozhatják a gólya érkezését. Meglepődnél ha tudnád, még hány ilyen dolog van! A könyvről bővebb információt ide kattintva találsz: Ha lelki ok miatt késik a baba.

Késik nálatok a gyermekáldás? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait keressük:  

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba 

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu
 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is