Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Gluténérzékenység és meddőség

Na de hogyan kerül a csizma az asztalra?! Nem csodálkoznék, ha a cikk témáját látva ez a szólás jutna először az eszedbe. Mert ugyan mi köze lehet a lisztérzékenységnek a meddőséghez? Valójában  nagyon is sok. A legújabb kutatások szerint ugyanis a rejtett gluténérzékenység – vagy más néven lisztérzékenység – hosszú távon akár termékenységi problémákhoz is vezethet.

Mi az a gluténérzékenység?

A sokféle néven „forgalomban lévő” betegséget (gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia) először kizárólag a gyermekek betegségének hitték, később azonban rájöttek, hogy bármely életkorban kialakulhat. Valójában ma is emberek millióinál okoz különféle panaszokat szerte a világon. A gluténérzékeny emberek többsége azonban nem is sejti, hogy a sokféle testi panaszának a mélyén valójában ez az egy betegség lappang. Ezért nőgyógyászhoz járnak a termékenységi problémáik miatt, krémet kérnek a bőrgyógyásztól az ekcémájukra, és vasat szednek, hogy csökkentsék a hajhullásukat.

De mit „csinál” egyáltalán a gluténérzékenység?

Például haspuffadást, bélgörcsöket, hasmenést. Ezek azok a tünetek, amelyek a gluténérzékeny embereknél  a gabonafélék (pl. búza, árpa, rozs) fogyasztását követően jelentkezhetnek. A panaszok oka: a gabonafélékben lévő glutén károsítja a vékonybélben lévő bélbolyhokat.

Most egy gyors időutazás keretében ugorjunk a múlt jótékony homályába vesző réges-régi, a táplálkozás rejtelmeit bemutató biológia óránkra. Mit is tanultunk a vékonybél, illetve a bélbolyhok szerepéről a táplálkozásban? Azt, hogy az elfogyasztott táplálékok nem a gyomrunkban, hanem a vékonybelünkben szívódnak fel, méghozzá a bélbolyhok segítségével. A bélbolyhok révén sokkal nagyobb felületen, hatékonyabban történik meg a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása. Ebből logikusan következik, hogy a bélbolyhok károsodása nem kis probléma, hiszen hosszú távon tápanyag- illetve vitaminhiányhoz vezethet. Az utóbbi egyenes következménye pedig az, hogy a megfelelő vitaminellátottság hiányában csökken az immunrendszer védekező képessége, és így megnő a hajlamunk a különböző betegségek kialakulására.

Nem jön a baba...

A University of Virginia kutatói vizsgálatuk során megállapították, hogy a lisztérzékeny nőknél az emésztéssel kapcsolatos problémákon kívül gyakran menstruációs zavarok is jelentkeznek.  A rendszertelen menstruációból adódóan pedig a gluténérzékeny hölgyek az átlagosnál nehezebben lehetnek várandósak.

Szendi Gábor Paleolit táplálkozás című könyvében pedig egyenesen az olvasható (Ryan Bradley és Mitchell Rosen vizsgálataira hivatkozva), hogy a kezeletlen gluténérzékenységben szenvedő nőknél kilencszeres a kockázat a spontán vetélésre, a magzati fejlődésben való visszamaradottság pedig 3-6-szor nagyobb, mint a nem lisztérzékeny nőknél. Nyilvánvaló tehát, hogy a lisztérzékenység gyanúja olyan kérdés, amellyel a termékenységi problémák felmerülése esetén foglalkozni kell.

Tünetek

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk gluténérzékenységre? Egyrészt a fent említett, a gabonafélék fogyasztását követő hasi panaszok (puffadás, hasmenés, hasi görcsök) gyakori jelentkezése, másrészt bizonyos betegségek jelenléte esetén érdemes elvégeztetni egy gluténérzékenységi tesztet.

Melyek ezek a gyakran előforduló tünetek, betegségek? Például: vetélés, meddőség, menstruációs problémák, foltos hajhullás, vérszegénység, vashiány, ízületi fájdalmak, asztma, atópiás betegségek (allergia, ekcéma), különféle autoimmun betegségek, hepatits, csontritkulás, csontfájdalmak, növekedési fájdalmak, rákbetegségek, fogzománc-károsodások, EEG-rendellenességek, diszlexia, ingerlékenység, depresszió, szorongás, pánik, hiperaktivitás, reflux, gyomorégés, fáradékonyság, gyomorfekély, visszatérő középfülgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, pszoriázis, stb.

Mint ahogy az a felsorolt tünetekből is látszik, a gluténérzékenység bizony gyakran bújik más betegség álcája mögé, és nem olyan könnyű felismerni. Ha az orvosunknak nem jelezzük a cöliákia iránti gyanúnkat, könnyen lehet, hogy ő sosem fog ebben az  irányban tapogatózni, inkább csak a felmerülő tüneteinket próbálja majd valamilyen módon kezelni.

Mi a megoldás?

Első körben ellenőrizni kell, hogy valóban fennáll-e a gluténérzékenység. Ennek a vizsgálatát első körben nem muszáj a háziorvosunktól kérni, ma már nagyjából 4.000 Ft körüli áron vásárolhatunk otthoni tesztet is a patikákban. (Biocard Celiac néven van jelenleg forgalomban.) Ha a teszt pozitív, akkor viszont érdemes mindenképpen konzultálni a háziorvossal, aki valószínűleg laborvizsgálattal ellenőrizteti a diagnózis helyességét.

A cöliákiát sajnos csak szigorú diétával lehet „kordában tartani”, de érdemes. Hosszú távon a bélbolyhok újra regenerálódhatnak, és a várva várt gólya is megérkezhet. (Természetesen a megfelelő diéta és kezelés mellett a baba egészséges fejlődése is biztosított a pocakban.)

 


Források:
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás
http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/8657/egy-kis-biologia--hog...
http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/7883/liszterzekenyseg-es-m...
 


Késik nálatok a gyermekáldás? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait keressük: 

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő  konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

 

 

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is