Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Babát szeretnék, de mikor?!

Ez a cikk most azoknak a leendő anyukáknak szól, akik őrlődnek a gyermekvállalás és a munka / önmegvalósítás kérdése között. Megfordultak már a fejedben ehhez hasonló gondolatok? „Nagyon szeretnék már kisbabát! De meg fogok őrülni, ha három évig otthon kell ülnöm vele.” „Annyira vágyom egy kisbabára! Viszont imádom a munkámat, és nincs kedvem feladni…” „Babát akarok! De nem szeretnék a társadalom perifériájára szorulni kismamaként, és utálnék minden nap pénzt kunyerálni a férjemtől.” Ha igen, akkor érdemes végigolvasnod a lenti cikket, mert talán segíthet a bizonytalanságod oldásában.  

Női szerepek

Rengeteg nőt kínoznak a fentiekhez hasonló, egymásnak ellentmondó érzések, gondolatok a leendő kisbabája kapcsán. Ez az ambivalens érzéskavalkád a „babatervezés” kapcsán a mai kor velejárója. Míg nagymamáinknak, dédanyáinknak természetes volt, hogy az életük fő feladata és értelme az anyaság, a mai nők megkapták a választás szabadságát. Választhatnak maguknak nőies vagy férfias szakmát, élhetnek élettársként vagy feleségként, és azt is eldönthetik, hogy kitől és mikor szeretnének kisbabát vállalni. Sőt. Manapság már az sem annyira elítélendő, ha egy nő gyermektelenül kívánja leélni az életét, és inkább a karrierjére koncentrál. A többség azonban még mindig a gyerek ÉS karrier kombináció mellett teszi a voksát.

Karrierista hozzáállás? Nem feltétlenül. Természetesen benne van az önmegvalósítás kérdése - el nem ítélhető módon - hiszen manapság a magas nyugdíjkorhatár miatt egy nőnek sokáig kell dolgoznia, így a hosszú távú karrier építés valóban fontossá vált. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy pusztán az apa keresetéből, a GYES-ből és a családi pótlékból jellemzően nem, vagy nehezen tud megélni egy három vagy négytagúra bővült család. Az esetek többségében az anya keresetére is szükség van. Egy nőnek tehát manapság hosszú távra szóló döntések sorozatát kell meghoznia, és ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mikor engedheti meg magának, hogy az ösztöneit szabadjára engedve végre anyává váljon.

Babaprojekt, de mikor?!    

Téged is kínoz a gondolat, hogy vajon alkalmas-e most az időpont arra, hogy  kisbabát vállalj? Vajon visszavesznek a leendő munkahelyedre néhány év kimaradás után? Belevágj-e a babaprojektbe, miközben lehet, hogy két éven belül előléptetnének? Talán segít a dilemmáid feloldásában, ha csinálsz magadnak egy hosszabb távú életút térképet. Hogy hogyan? Mindjárt meglátod. :)

Először is szerezz be hozzá egy tollat és egy papírt, és szervezz magadnak egy nyugodt negyed órát. Amikor mindez megvan, fogalmazd meg pár szóban az életcélodat. Gyömöszölj bele egy mondatba minden olyasmit, amit az életed során feltétlenül el akarsz érni. Megvagy? Akkor most dőlj hátra, és képzeld el a következőt…

92 éves vagy, és tudod, hogy közel a vég. Az életcélodat sikerült maradéktalanul megvalósítanod. Most, közeledve az utolsó napokhoz, otthon üldögélsz a karosszékedben. Hallgatod, ahogy ketyeg melletted a falióra a falon, és érzed a konyhában rotyogó bableves illatát. Végigsimítod a térdedet takaró puha plédet, és közben visszagondolsz az életedre. Éld bele magad a helyzetbe! Hunyd be a szemed, és nézd a világot a 92 éves önmagad tekintetével! Most, hogy 92 évesen visszanézel az életedre, mit érzel? Valóban ilyen életet szerettél volna? Elégedett vagy a megvalósult életcéloddal, vagy azt gondolod, hogy ha előröl kezdhetnéd az életedet, másképp csinálnád? Ha az utóbbi az eredmény, nem jó a kitűzött életcélod. Kérlek, hogy fogalmazd meg újra, és ismételten „teszteld le magad” a fenti módszerrel.

Életút-térkép

Csiribú-csiribá: most következik a varázslat. Újra szerephez jut a toll és a papír, amit magad elé készítettél. Végre eldöntötted, hogy mit szeretnél elérni 92 éves korodra - amiben remélem, hogy központi szerepet kapott, hogy édesanya légy, ha már ezt a cikket olvasod :). Ideje tehát visszalépdelni az időben az aktuális életkorodig. Bontsuk rövidebb időtartamokra a hosszabb távú terveidet, hiszen ahhoz, hogy megvalósuljanak, tenni is kellene valamit, reménykedni nem elég.

Kezdjük mondjuk egy 5 éves tervvel. Határozd meg, hogy mi az, amit el szeretnél érni 5 év múlva az életed következő területein:
munka (hol szeretnél tartani öt év múlva a karrieredben, mivel akarsz foglalkozni, milyen pozíciót szeretnél betölteni, stb.)
család (milyen párkapcsolatot szeretnél, ennek milyen jellege legyen, gyerekek száma, stb.)
testi szint (milyen testalkatot szeretnél, milyen sporttal szeretnél foglalkozni, stb.)
anyagi célok (milyen anyagi körülmények között szeretnél élni 5 év múlva, milyen lakásban, vagy házban, stb.)
önfejlesztés (milyen végzettségeket szeretnél szeretni, milyen hobbival szeretnél foglalkozni, hova szeretnél feltétlenül elutazni, stb.)

Gondold át, hogy a fentiek terén hol szeretnél tartani 5 év múlva, majd írd le a papírodra.

És most újabb feladat következik. Mivel ezek hosszú távú, ötéves célok, bontsd le őket középtávú célokra! Határozd meg, hogy az adott területen belül mit szeretnél elérni 1 éven belül. Például ha azt mondtad, hogy 5 éven belül egy olyan munkahelyet szeretnél, ahol havi 400.000 Ft-ot keresel, akkor határozd meg, hogy ehhez mit kellene tenned a megvalósítás érdekében egy éven belül. Például: új munkahelyet keresek, és részt veszek egy adótanácsadói képzésen. És miután mindent kitaláltál, természetesen írd le a papírodra.

És most gondold át, hogy a fentiek eléréséhez milyen rövidtávú célokat kell kitűznöd magad elé. Ezek olyan célok legyenek, amelyek egy hónapon belül megvalósíthatóak. Például: átnézem a neten az adótanácsadói tanfolyamokat, és beadom egyre a jelentkezésemet.

Legutoljára pedig válassz ki 3-4 célt a papírra leírt rövidtávú célok közül, és kezdj el ezek megvalósításán dolgozni.

Sikerült egy picit rendet tenned a fejedben lévő célok között? Jobban átlátod, hogy mire vágysz? Bekerült az ötéves tervek közé egy kisbaba? :) Bízom benne, hogy ha eddig őrlődtél a karrier és a babavállalás között, most a saját kis életút-iránytűddel könnyebben boldogulsz majd a vágyaid, álmaid között. Sok sikert  kívánok a megvalósításukhoz!


Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával és / vagy apukával: 

 

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is