Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Babát akarok, vagy mégsem?!

Mivel ezt a cikket olvasod, biztos vagyok benne, hogy a tudatos éneddel nagyon vágysz már egy kisbabára. A kérdés csupán az, hogy mit gondol minderről a tudatalattid?! Hiszen ma már tudjuk, hogy nem csak testi akadályai lehetnek a fogantatásnak, hanem lelkiek is. Ezért fontos – különösen ha már régóta vártok a pici érkezésére – hogy tisztában légy vele, vannak-e olyan rejtett félelmeid, szorongásaid, amelyek késleltethetik a gólyát. A hangsúly a rejtett szón van. A tudatos éneddel ugyanis sosem tudhatod, mit rejteget a mélyben a tudatalattid

A titokzatos tudatalatti

No de ideje megismerkednünk ezzel a manapság igen sokat emlegetett titokzatos tudatalattival. A fogalmat Freudnak, a pszichoanalízis atyjának köszönhetjük, aki úgy tartotta, hogy az érzelmeinknek, vágyainknak, emlékeinknek, gondolatainak mindössze a 15%-áról tudunk, a többi ott csücsül a tudatalattinkban, és valójában ők irányítják az életünk menetét.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Úgy kell elképzelned a tudatodat, mint egy hatalmas jéghegyet. A jéghegy vízből kilógó része a tudatos éned, míg a víz alatt megbújó jégdarab a tudatalattid. Itt „laknak” azok a lelki tartalmak, amelyekhez a tudatod éber állapotban (vagyis például most) nem fér hozzá.

Freud idejében még azt  hitték, hogy csupa önző, negatív, esetleg szexuális jellegű gondolatot rejtünk el ide. Azóta azonban kiderült, hogy sokszor a szeretet, vagy épp az önmegvalósítás iránti vágyaink is belekerülhetnek a tudatalatti bugyrába, nehogy mások emiatt gyengének, vagy épp törtetőnek tartsanak minket.

Ez tehát annyit jelent, hogy bár a te jéghegyed csúcsán is neonbetűkkel ragyog a felirat: „babát szeretnék!”, elképzelhető, hogy lent a mélyben mégis rosszcsont tudatalatti gondolatok üldözik el lapáttal a közeledni próbáló gólyát.

Hogy miért viselkedik így a tudatalatti „másik éned”? Mert megbénítják a félelmek, kétségek, lelki problémák.

Tudatalatti félelmeink

Alapvetően nem baj, ha fél az ember, hiszen ez védi meg a rá leselkedő veszélyektől. Ha nem tudok úszni, nem ugrok fejest a mély vízbe, mert félek, hogy belefulladok. Ezt hívjuk racionális félelemnek, amelynek az a funkciója, hogy megóvjon minket a veszteségtől, fájdalomtól, szenvedéstől. A félelmek másik típusát azonban az úgynevezett irracionális, nem logikus félelmeink képezik. Ezekre csöppet sincs szükségünk, sőt, kifejezetten akadályoznak minket a mindennapi életvitelünkben.

Az irracionális félelmek bizonyos élethelyzetek, életesemények hatására jönnek létre, és szintén bizonyos élethelyzetek hatására „bekapcsolnak”. Ezt úgy képzeld el, mint ahogyan egy lejárt CD-t újra automatikusan ismételni kezd a lejátszó. Csak itt az „ismétlésnek” van egy kiváltó oka, egy élethelyzet.

A gyermekvállalás is egy élethelyzet, amikor számos irracionális félelmünk aktivizálódhat. Például: „szabad-e nekem gyereket vállalnom, jó anya leszek-e egyáltalán?”. Mivel ennek a félelemnek nincsen semmilyen hasznos funkciója a számodra, nem véd meg semmitől, maximum attól, hogy kisbabád legyen.

Fogantatást akadályozó félelmek

Milyen tudatalatti félelmek akadályozhatják a fogantatást? A pszichés akadályok elég sokrétűek lehetnek. Lehetnek múltbéli traumákból adódóak, amelyek még most is éreztetik tudat alatt a hatásukat, vagy lehetnek jelenbéli problémák.

Ilyen múltbéli akadályozó tényező lehet akár a szülők válása is. Tegyük fel például, hogy a szüleid elváltak, vagy édesapád – mint az enyém – korán elhunyt. Ilyenkor a tudatalattid létrehozhat egy „skatulyát”, amelybe minden férfit – a jelenlegi párodat is – szépen belepasszíroz. A skatulyán pedig a következő felirat szerepel: „ez is úgy le fog lépni majd a gyereke mellől, mint az én apám”. Látod? Máris megszületett egy jó kis tudatalatti félelem gyökere. Ennek a lehetőségét egyébként  tudományosan is bizonyították. Vizsgálatok szerint azok a nők, akiknek a szülei elváltak, kétszer gyakrabban vetélnek el, azaz sok esetben a tudatalatti az ilyen jellegű félelmek miatt megakadályozza a várandósság sikeres kihordását.

Milyenek lehetnek a jelenből származó, lappangó félelmeid? Előfordulhat például, hogy tudat alatt tartasz attól, hogy a párod nem lesz jó apa. Nem fogja bírni az éjszakai sírásokat, és a kakis pelenkák tömkelegét. Esetleg úgy érzed, képtelen leszel barba-mama alkattal leélni a fogantatástól a szülésig tartó hónapokat, sőt, az is megfordulhat a fejedben, hogy a várandós külsődtől elborzadva a párod megcsal majd. Az is előfordulhat (manapság elég könnyen) hogy jelenleg az anyagi helyzetetek nem túl rózsás, ezért tartasz attól, hogy nem lesz elegendő pénzetek a kisbabátok felnevelésére.

A félelmek feloldása

Miért fontos ezeknek a félelmeknek a feloldása? Mert ha tudat alatt szorongsz, akkor az agykérgi szabályozás által képes vagy blokkolni (természetesen nem tudatosan) a teljes hormonrendszeredet. Ami testi tünetek formájában megfogalmazva annyit jelent, hogy vagy már a fogantatás során problémáid adódnak, vagy ha létre is jön a várandósság, nem sikerül azt a végéig kihordani.

Tudom, hogy ezekkel a félelmekkel nem könnyű megbirkózni, már csak azért sem, mert sokszor az ember nem is tud a létezésükről. De szerencsére számos segítő kéz áll a rendelkezésedre. A múlt problémáinak feldolgozásához érdemes igénybe venni pszichológus ,esetleg kineziológus segítségét.

Amennyiben viszont kezdetben egyedül szeretnél szembenézni a múltadban vagy épp a jelenedben rejlő problémákkal, segítséget nyújthat a számodra a következő, nemrég megjelent könyv is:

Ha lelki ok miatt késik a baba

Ez  260 oldalon keresztül foglalkozik mindazokkal a lelki akadályokkal, amelyekből most csak egy pici ízelítő hangzott el.

Ha szeretnél bővebb információkat kapni a könyvről, kattints ide:
Miről szól pontosan a könyv?

Szeghy Krisztina
Családsegítő konzulens, pszichológiai mentor
a babatakarok.hu írója, szerkesztője

Késik nálatok a gyermekáldás? Azt gondolod,  lehet, hogy ennek lelki oka van? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait próbáljuk feltárni közösen a leendő anyukával és / vagy apukával: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
pszichológiai mentor, családsegítő konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is