Töltsd le most!

 

INGYENES MINIKÖNYV!

 

A hormonműködés befolyásolása természetes úton

Töltsd le itt: Hormonműködés befolyásolása

Adatkezelés

Az oldal használatával elfogadod az Adatkezelési szabályzatban írtakat. 
A szabályzatot itt tudod elolvasni: 
Adatkezelési szabályzat

Navigáció

Szavazás

Mióta próbálsz teherbe esni?:
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti

Babaprojekt fogamzásgátló után

Nem tudom, hogy manapság milyen a biológiai órák tananyaga, de az én gimnáziumi tanulmányaim alatt még meglehetősen szegényes ismereteket kaptunk a fogantatásról. Szó esett a petesejt és a spermium egyesüléséről, a magzat méhen belüli fejlődéséről, semmit sem tanultunk azonban a fogamzásgátlók szervezetünkre gyakorolt hatásáról. Pedig ez a téma manapság igen aktuális, tekintve hogy a többségünk évek óta fogamzásgátlóval védekezik a nem kívánt terhesség ellen.

Mit is jelent konkrétan ez a védekezés? Hogy tinédzser korunktól kezdve akár tíz-tizenöt éven át tömjük magunkba a tablettákat, míg eljön az idő, amikor úgy döntünk, gyereket szeretnénk. Ekkor abbahagyjuk a fogamzásgátló szedését, és attól függően, hogy az orvosunk mit javasol, vagy tartunk három hónap szünetet az esetleges fejlődési rendellenességek elkerülése érdekében, vagy azonnal belevágunk a „babaprojektbe”.

„Már négy hónapja próbálkozunk, hiába…”

És innen kezdődnek az izgalmak… Hiányos biológia ismereteinknek köszönhetően ugyanis fogalmunk sincs róla, hogy mikor is kellene beköltöznie a pocaklakónak. A legtöbben már az első próbálkozás után izgatottan figyeljük önmagunkat, vajon megtörtént-e a nagy esemény. A második hónapban már kicsit feszültebben, de továbbra is lelkes várakozással nézegetjük a terhességi tesztet, hátha pozitív lesz. A harmadik negatív tesztes hónapban azonban már csalódás, a  negyedikben pedig már önvád következik: „talán valami baj van velem?!”.

Ezek a korai csalódások könnyebben elkerülhetőek lennének, ha minden nő tudná: a megtermékenyülésre az adott hónapban – még ha ideális időpontban, az ovuláció idején történik is a szeretkezés – mindössze 20-25 % esélye van. Igen, jól látod, nem írtam el a számokat. Tényleg ennyire kicsi az esély arra, hogy egy baba a szülők döntése után azonnal megfoganjon.

Dr. Lázár Erika szülész-nőgyógyász ezt a következőképpen magyarázza el:

„Átlagosan 3 petesejtből 1 alkalmas arra, hogy megtermékenyüljön és fejlődjön. Minél idősebb az anya, annál kevesebb. Gondoljanak arra: a lombik művelet során néha 6-8 petesejtet leszívnak, összeengedik a Petri-csészében a frissen produkált spermiummal, és bár ott semmi akadálya nincs, többnyire a fele, vagy még annyi se termékenyül meg.

A megtermékenyültek se mind osztódnak szabályosan, előfordul, hogy csak egy-kettő alkalmas arra, hogy 3 vagy 5 napos embrió korában visszajuttassák a méhbe. És 10 nőnél a visszajuttatott embrióból mindössze átlagosan 2 esetben ágyazódik be az embrió és fejlődik ki a baba.

Vagyis 12 hónap alatt átlagosan 4 alkalom van arra, hogy terhesség jöjjön létre, ha mindig pontosan az ovulációkor van a szeretkezés. Ha ebből a felénél éppen rossz, vagy elfelejtődik az időpont meghatározása, akkor már egy évben csak 2 alkalom van, ami eredményes lehet.  A kettőből meg könnyű valami más okból elszámítani a dolgot - pl. gyorsan fel kellett kelni pisilni, és a sperma kifolyt.”

Ezért ha még csak 3-4 hónapja próbálkoztok, ne keseredj el. Nincs veletek semmi baj, csak épp hozzátok a statisztikai átlagot. Egyenlőre felesleges tehát orvoshoz szaladnotok, csak élvezzétek a hitvesi ágy nyújtotta lehetőségeket. Ugyanakkor ha már legalább egy éve vártok a gólya érkezésére, indokolttá válhat a szakorvosi kivizsgálás.

Tartsunk szünetet, vagy ne?

Ha a leendő szülőpár a türelmetlenebb kategóriába tartozik, előfordulhat, hogy kihagynák a fogamzásgátló abbahagyása után javasolt három hónapos szünetet. Főleg akkor igaz ez, ha a pár női tagja már túl van a harmincon. Ilyenkor a leendő anya úgy érezheti, hogy nem szeretne még három hónapot „felesleges” várakozással tölteni, hiszen a biológiai órája már így is túl gyorsan ketyeg.

Szükség van-e erre a bizonyos három hónapos szünetre a fogamzásgátló abbahagyása és a babaprojekt megkezdése között? Az orvosok álláspontja ezzel kapcsolatban nem egységes. Vannak, akik szerint teljesen szükségtelen, mert a mai fogamzásgátlók már hamar kiürülnek a szervezetből. Az orvosok másik csoportja szerint azonban a női szervezetnek a fogamzásgátló abbahagyása után időt kell biztosítani, hogy felkészüljön a fogamzásra.

Miért van szükség valójában a három hónapos szünetre? Ismét dr. Lázár Erikához fordultunk a kérdésünkkel:

„A 3 napos szünet a tévedések elkerülése végett nem azért szükséges, hogy "kiürüljön a gyógyszer", hiszen az valóban néhány nap alatt kiürül. Hanem az szükséges, hogy az anyai szervezet bonyolult hormonális rendszere helyreálljon, és ehhez szükséges a 3 hónap.

Enélkül - amint azt Czeizel Endre, a genetika, fejlődési rendellenességek nagy szakértője meghatározta - a fejlődési rendellenességek száma megsokszorozódik. Ezt akarjuk elkerülni a 3 hónapos szünettel. (Ha valaki nem tudja, hogy terhes, és rászedi továbbra is a fogamzásgátlót 3 hónapig, ritkábban keletkezik rendellenesség, mintha az abbahagyás után lesz azonnal terhes.)”

Amennyiben amellett döntesz, hogy betartod a fogamzásgátló abbahagyása és a tervezett fogantatás között javasolt szünetet, a három hónap iszonyatosan hosszú időnek tűnhet. Gondolj azonban bele, mennyire lassan telne egy olyan élet, amelyben nap mint nap azzal kellene szembesülnöd, hogy a gyermeked esetleg a te türelmetlenséged miatt éli fogyatékkal az életét. „Lassan járj, tovább érsz” – tartja a mondás. Szerintem ez ebben az esetben is igaz.

„Gyereket akarunk, de nem menstruálok”

A fogamzásgátlók a szedésük alatt gyakorlatilag leállítják a hormonjaink és a méhünk működését, és helyettük dolgoznak. A ciklusunkat nem az agyunkban lévő „nagyfőnök”, a hipotalamusz, hanem a tabletta formájában bevitt hormonok szabályozzák. Amikor abbahagyjuk a fogamzásgátló szedését, a hipotalamusznak vissza kellene vennie a főnöki szerepet, a Csipkerózsikaként szendergő méhünknek pedig fel kellene kelnie akár tíz-tizenöt éve tartó álmából.

Néhány nőnél azonban ez a bizonyos „ébredés” nem megy zökkenőmentesen. Előfordulhat, hogy a babára vágyó nőnél akár hónapokig nem indul újra a normál ciklus, és nem menstruál.

Az is előfordulhat, hogy bár van mensturáció, a ciklus elég „labilis”. Hol eddig tart, hol addig, pecsételő vérzéssel kezdődik, és csak pár nap elteltével jön meg „normálisan”.

Amennyiben ezek a tünetek nálad is előfordulnak, az mindenképpen arra utal, hogy a természetes, immár nem tabletták által szabályozott menstruációs ciklusod nem úgy működik, ahogy kellene. Ugyanakkor ezek a rendellenességek a fogamzásgátló abbahagyását követő fél éven belül még viszonylag „normálisnak” tekinthetőek, főleg ha évekig szedtél megszakítás nélkül nagy hormontartalmú tablettákat.

A tabletta abbahagyása utáni első néhány hónapban meg lehet próbálkozni természetes, a ciklus rendeződését elősegítő szerekkel (barátcserje, cickafarkfű tea, stb.), legkésőbb fél év elteltével azonban - amennyiben a menstruációs problémák továbbra is fennállnak -  mindenképp fordulj orvoshoz.

A szükséges szakorvosi kivizsgálás keretében megkeresik a vérzészavarok okát, illetve szükség esetén gyógyszer segítségével állítják be újra rendszeresre a ciklusodat.

Dr. Lázár Erika a fentieket még a következőkkel egészítené ki:

„A fogamzásgátló szedése elkezdésekor számolni kell azzal is, hogy néhány meddőségi ok a fogamzásgátló szedése miatt  alakul ki. Elsősorban rendszertelenül menstruáló nőknek «fogamzásgátlót adni műhiba» - amit rendszeresen nem tartanak be az orvosok. Ilyenkor, ha valaki a jövővel is törődik, nem csak a jelennel, célszerűbb óvszert használnia, levetkőznie az óvszerrel szembeni ellenérzését.”

Összességében tehát előfordulhat, hogy egy korábban fogamzásgátlóval védekező nőnél késik a gólya, de nem szabad türelmetlennek lenni. Időt kell adni a szervezetünknek, hogy magához térjen, még ha ez akár több hónapnyi hiábavalónak tűnő várakozást is jelent.

Természetesen ez alatt is érdemes kicsit „besegíteni a természetnek” azzal, hogy a testünk jelzéseit figyelve a szeretkezéseket az ovuláció időpontjára (is) időzítjük. Ebben segít a hőmérőzés, a méhnyák-váladék figyelése, vagy a különböző ovulációs tesztek. Ezekről bővebb információt ide kattintva olvashatsz: Gólyacsalogató tippek.

Késik nálatok a gyermekáldás? Akkor érdemes megnézned, hogyan és miben segíthet a Babahívogató Program, amellyel a termékenységi problémák lehetséges lelki okait keressük: 

Babahívogató Program - hogy mielőbb jöjjön a baba

Szeghy Krisztina
Pszichológiai mentor, családsegítő  konzulens
20/255-62-69
szeghykrisztina [at] gmail [dot] com
www.szeghykrisztina.hu

Hiánypótló könyv!

HOGY JÖJJÖN A BABA!

 

Igen, engem is érdekel, miben segíthet nekem ez a könyv!

IDE KATTINTVA MEG IS NÉZEM!

Belépés

Legyél velünk itt is